Autor/izvor: DAZ 29/04/2014

Od 21. do 24. svibnja nas očekuju 4. u nizu Dani zagrebačke arhitekture, manifestacije kojom se arhitektura grada približava i otvara svima zainteresiranima. Očekuje nas niz predavanja, stručni obilazak te svečana promocija počasnih članova DAZ-a. Tema ovogodišnjih Dana je Potencijal krize – poslovna arhitektura, a programski voditelj Alan Kostrenčić.

Ovogodišnji dani otvorene arhitekture kao temu imaju arhitekturu poslovnih zgrada. Možda pomalo čudan izbor teme u doba krize i u situaciji kada na godišnjoj izložbi realizacija postoje tek dvije realizirane poslovne zgrade. Međutim, upravo kriza sadrži u sebi potencijal „novog“ početka, nužnost „drugačijeg pogleda“. Promijenjeni kontekst u kojem radimo zahtijeva i promjenu u samoj disciplini kojom se bavimo. Riječi Rema Koolhaasa …uvjeti u kojima gradimo arhitekturu promijenili se više puta u posljednjih 20 godina, nego li u prethodnih 2000… možda najbolje ilustriraju intenzitet te promjene.

Uzimajući u obzir te činjenice, pokušati ćemo uvidjeti potencijal krize kao pokretač nekih novih odnosa i procesa u društvu, a sa kojima, pod uvjetom da ih razumije i anticipira, arhitektura može dobiti novi zamah i polet. Međutim da bi se problem sagledao drugačije,  nužno je promijeniti optiku, kut gledanja. Iz tog razloga problem je promatran iz triju različitih gledišta van same discipline arhitekture (u užem smislu): ekonomsko-tržišnog; tehnološkog i organizacijskog; te antropološkog i sociološkog.

Prvi se dan tako bavimo uvjetima tržišta i ekonomskim kontekstom koji određuje realitet u kojem radimo, te kontekstom kakav bi nas mogao očekivati u neposrednoj budućnosti. Taj prvi dan nosi naslov „Stanje stvari – resursi, potrebe potencijali“. Sa našim gostima, od kojih dva ne dolaze iz područja arhitekture, pokušat ćemo vidjeti koje su to i kakve promjene u ekonomiji i društvu koje definiraju ili će tek definirati potrebe za arhitektonskom artikulacijom i arhitektonskom „proizvodnjom“. Pokušat ćemo razumjeti logiku „tržišta“, te pokušati razumjeti u kojim smjerovima će se razvijati trendovi „poslovanja i proizvodnje“.


stručni obilazak – Dani zagrebačke arhitekture 2013.

Drugi dan, nazvan „i-work vs. poslovni prostor“ pokušat će, ponovo uz pomoć troje gostiju, naznačiti u kojim okvirima se poslovni prostori radikalno transformiraju – i tipološki i funkcionalno. Te promjene ne proizlaze samo iz nove organizacije i podjele rada (sve veći broj free-lance zaposlenike), veći i na pojavu novih vrsta zanimanja (tzv. kreativna industrija). Obje su promjene proizašle dobrim dijelom iz novih IC-tehnologija, koje otvaraju jedan sasvim novi pristup radu kao drugačiji odnos „snaga“ rada i profita. Te promjene zahtijevaju i drugačiju arhitekturu ili možda drugačije razumijevanje i redefiniranje arhitekture…

Treći dan, trebao bi pak dati sliku na koji su način ti procesi „opredmećeni“ arhitekturom u pojavnosti grada, koje promjene u identitetu stvaraju takove nove „izgrađene strukture moći“. Spomenuti „novi odnosi snaga“ iziskuju nove formate „reprezentacije“, koji svoju konkretizaciju, materijalitet, imaju u arhitekturi. Pitanje je dakle, kako ti novi procesi, djeluju na klasičnu tipologiju kapitalizma – neboder, te kako ti novi obrasci, kroz pojedinačnu arhitekturu, grade identitet grada. Koje su to antropološke, sociološke i ine konzekvence arhitekture? Koja je razlika i što možemo očekivati kroz te promjene?

Pozicija arhitekata danas je takova da ponovo moraju zauzeti mjesto „javnih intelektualaca“ koji s jedne strane moraju vrlo dobro razumjeti vanjski kontekst u kojem rade, ali sa druge – i direktno učestvovati u njegovom stvaranju, a ne prepuštati se „prokletstvu uslužne djelatnosti“ gdje smo svedeni tek na dekoratere koji pakiraju stvari određene uskogrudnom logikom – ekonomije, tržišta i politike.

Preliminarni program preuzmite OVDJE.

Preliminarni raspored stručnog obilaska zagrebačke poslovne arhitekture preuzmite OVDJE.

Više o prošlogodišnjoj manifestaciji saznajte na poveznicama: Dani zagrebačke arhitekture 3 i Stručni obilazak zagrebačke arhitekture.


Promocija počasnih članova Društva arhitekata Zagreba 2013.


Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika, dok je tema 2013. bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji.

Programski odbor:

Alan Kostrenčić – voditelj
Teo Budanko

Organizacijski odbor:

Mladena Belamarić – voditeljica
Ana Marendić
Antonija Maršić
Toni Serdarušić

Vesna Vrga Perović

d-a-z.hr
4. Dani zagrebačke arhitekture – Potencijal krize – Poslovna arhitektura

Leave a Reply