portalanalitika.me

Četvrta Ljetnja škola arhitekture Kotor Arta, koja ove godine nosi naziv KotorAPSS Forum, biće održana od 14. do 18. jula. Kroz simpozijum i panel diskusije tokom ovogodišnjeg foruma nastavljamo globalni razgovor o projektovanju i dizajniranju za turizam, što je njegova budućnost u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između “all inclusive” i “Airbnb”, najavila je za Portal Analitika osnivač i programska direktorica KotorAPSS-a, arhitektica Dijana Vučinić.

 – Na našem primorju u razvoju su mnoge investicije u turizmu. Neke će tek biti započete, neke su realizovane. Takođe, imamo hotele koji su već dugo zatvoreni i vjerujem da predstavljaju projekte sa velikim izazovima – za nas kao društvo i za potencijalne investitore. Osim toga, velik je fond privatnog smještaja registrovanog i neregistrovanog i za koji treba obezbijediti bolji i inovativni pristup. Zato smo pozvali jako dobre predavače i učesnike, angažovane ne samo u arhitektonskoj praksi i planiranju, već i u dizajnu, brendingu u gradovima, strateškom razvoju gradova, izdavaštvu, biznisu, da čujemo njihovo mišljenje – dodala je ona.

U susret novom izdanju programske cjeline ljetnjeg festivala Kotor Art posvećene arhitekturi,Vučinić nam otkriva detalje vezane za teme i koncept rada KotorAPSS-a 2015. Ona podsjeća da su se u protekle tri godine, kroz istraživanja, radionice i simpozijume, fokusirali na teme koje povezuju arhitekturu, kao pojedinačnu intervenciju u prostoru, sa održivim planiranjem gradova, i turizam kao ključnu razvojnu granu u području u kojem djelujemo.

– Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima ističemo “Grand Hotel Fjord” i “New Resort Kotor”, a osnovni fokus bio je definisanje rizorta današnjice. Istraživanja u prošloj godini odvela su nas i u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata stare Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom i odlično posjećenom izložbom kojom se Crna Gora predstvila na Bijenalu arhtekture u Veneciji. Takođe, ove godine napravićemo sintezu i zaokružiti prvi ciklus naKotorAPSS-u. Iz godine u godinu mreža oko KotorAPSS-a se značajno širi, nastavljamo saradnju sa mnogim univerzitetima i pojedincima, otvarajući nove teme za sljedeći ciklus – dodaje ona.

0804dijana1

Vučinić dalje ističe kako će studenti-učesnici, arhitekte, ali i svi zainteresovani , ove godine biti u prilici da isprate nekoliko uvodnih panela sa domaćim i stranim govornicima, a program će zatvoritiSimpozijum sa diskusijom. Kako što je već rekla, u fokusu su promjene i noviteti, kako u projektovanju i dizajniranju za turizam, tako i u planiranju gradova, koji nam stižu u vremenu između “all inclusive” i “Airbnb”.

– “Airbnb” je, pretpostavljam da mnogi to znaju, najjednostavnije rečeno, onlajn berza gdje ljudi mogu svoj dom ili drugu nekretninu da izdaju onima koji traže mjesto za boravak van standardnih smještajnih tipologija, poput hotela, hostela, motela… Za razliku od mnogih drugih, veoma sličnih platformi, “Airbnb” se izdvaja po nevjerovatnom uspjehu, inovativnom pristupu, zanimljivom dizajnu, fantastičnoj ponudi od najjeftinijih do ekskluzivnih i onih drugačijih smještajnih jedinica, poput kuće na drvetu u sjevernoj Francuskoj, napuštane ski-skakaonice u Norveškoj ili vjetrenjače u Amsterdamu.

Sagovornica Portal Analitika precizira kako to nije najveći uspjeh ove onlajn kompanije, već samo onaj interesantni dio.

– Čak 76 odsto jedinica koje se izdaju preko “Airbnb” se nalazi izvan standardnih hotelskih distrikta, u gradovima, što značajno mijenja način na koji putnici doživljavaju gradove. Prosječni gost u hotelu boravi 2,8 dana. S druge strane, prosječan gost koji dolazi preko “Airbnb” platforme, boravi u gradu pet dana i troši do 30 odsto više nego gost iz hotela – kaže ova arhitektica i kao ilustraciju navodi primjer da “Airbnb” gost u Barseloni troši dva, tri puta više nego onaj tipičan. I Crna Gora ima fond na “Airbnb” platformi. Zanimljivo je analizirati njegov uticaj na naše tržište, kao i razlika između ovog i onog, nama dobro poznatog pristupa: parče kartona sa natpisom “SOBE ZIMMER ROOMS”. Vjerujem da isuviše često zanemarujemo taj neformalni smještajni fond koji se nalazi izvan hotela i da on više nosi potencijal za dalji razvoj, a manje je upitan ili nedovoljno dobar. Ekonomija dijeljenja (“sharing economy”) je, svakako, nešto sa čime treba da budemo u toku, da znamo ko, na koji način i koliko može imati koristi.

Na drugoj strani, prema riječima Vučinić, “all inclusive” je standard koji prolazi kroz vrlo problematičan period usljed značajnih promjena u strukturi gostiju, zbog ekonomske krize, klimatskih promjena, odnosno oscilacija sezonskih uslova ali, prije svega, zbog promjene u zahtjevima savremeneog turiste.

– Ta relacija, odnosno krucijalne razlike između “Airbnb” i “all inclusive” su nam interesantni u odnosnu na arhitektonski dizajn i izgradnju, a prije svega zbog promjena, odnosno uslova koje postavljaju u odnosu na planiranje i dalji razvoj gradova.

Ona izražava nadu da će i KotorAPSS Forum 2015 dati rezultate o kojima će se govoriti i koji će, ne manje, podstaći da se drugačije misli i radi, kada su u pitanju turistički kapaciteti, mjesta i gradovi, njihovo planiranje i izgradnja.

– Vjerujem da dosadašnja istraživanja, kao što smo već pokazali, mogu značajno da utiču na percepciju kada su ove teme u pitanju. Jer, upravo kroz intenzivne edukativne programe sa istraživanjima postižemo rezultate koji su vrlo primjenjivi u praksi, i to na mnogim nivoima – zaključuje Vučinić.

K.J.

4. KotorAPSS Forum od 14. do 18. jula: Turistički gradovi i arhitektura budućnosti

Leave a Reply