seecult.org

Čileanski arhitekta Alehandro Aravena, umetnički direktor predstojećeg 15. Bijenala arhitekture u Veneciji, dobitnik je Pricker nagrade za 2016. godinu – najprestižnijeg priznanja u oblasti savremene arhitekture.

Poznat po društveno-angažovanim, održivim i često niskobudžetnim projektima, 48-godišnji Aravena je prvi čileanski arhitekta koji je dobio Pricker nagradu i jedan od najmlađih laureata tog priznanja, koje se smatra Nobelom u oblasti arhitekture.

Aravena je vlasnik firme Alejandro Aravena Architect i izvršni direktor arhitektonskog studija Elemental, takođe baziranog u Santjagu, a radio je i u Kini, SAD… Posebnu pažnju posvećuje korisnicima stambenih prostora koje projektuje, a dve glavne teme njegovog rada su “participativni dizajn” i budućnost gradova u kojima će se, kako veruje, u narednih 15 godina naći više od dve milijarde ljudi. To znači da je, kako je poručio na jednom od TED događaja, neophodno posvetiti pažnju održivosti arhitekture, što zapravo pozdrazumeva “rigorozno zajedništvo”.

Iako je poznat po višestrukim projektima za Katolički univerzitet Čilea u Santjagu – Inovativni centar (2014), Sijamskim tornjevima (2005), Medicinskoj (2004), Arhitektonskoj (2004) i Matematičkoj školi (1999), žiri Pricker nagrade je posebno istakao njegovu posvećenost projektovanju društvenih stambenih objekata.


  Matematička škola, Santjago, 1999.

Posvećen rešavanju globalne krize stanovanja, Aravena oličava oživljavanje društveno angažovanijih arhitekata, istakao je žiri, posebno pominjući nedavno Čikaško bijenale arhitekture koje takođe ukazuje na promene u arhitektonskoj profesiji.


Monterej, 2010.

Žiri je posebno uzeo u obzir i metodologiju dizajna Aravene koji iz različitih perspektiva učestvuje u projektima od ideje do finalne realizacije zajedno sa svim drugim akterima uključenim u taj proces.

Prema navodima žirija, mlađa generacija arhitekata i dizajnera, koja želi da utiče na promene, može mnogo toga da nauči iz načina na koji Alehandro Aravena preuzima višestruke uloge, otkrivajući nove mogućnosti kreativnosti arhitekata. Tim pristupom Aravena daje profesiji arhitekte novu dimenziju koja je i neophodna kako bi se odgovorilo na postojeće zahteve i buduće izazove u toj oblasti, istakao je žiri.


Inovativni centar Univerziteta Čilea, Santjago, 2014.

Aravena je povodom Pricker nagrade saopštio da nijedno postignuće nije individualno, a posebno u arhitekturi koja je kreativna disciplina. Stoga je  zahvalio svima koji su doprineli realizaciji projekata zbog kojih je nagrađen.

Aravena je od 2009. do 2015. godine, inače, bio u žiriju Pricker nagrade.

Među članovima žirija tradicionalno ima laureata Pricker nagrade, a Aravena je jedan od svega tri (Šigeru Ban i Fumihiko Maki) koji su je dobili nakon učešća u žiriranju.

Aravena je na čelu 15. Bijanala arhitekture koje će biti održano na temu “Izveštavanje sa fronta”, fokusiranu na arhitekturu koja poručuje da “balansiranje inteligencije i intuicije može da prevaziđe sadašnje stanje stvari”.

Svečana ceremonija uručenja Pricker nagrade biće održana 4. aprila u sedištu UN u Njujorku.

*Foto: Pricker nagrada / Elemental

(SEEcult.org)

Araveni nagrada Pricker

Leave a Reply