radiojadran.com

potkovicastaku

Hercegnovske arhitekte Vuk Čvoro i Marko Ilijanić, sjutra će u kući Iva Andrića predstaviti projekat revitalizacije pjacete kod spomenika književniku Simu Matavulju, podno zidina Kanli kule.

Cilj je da se skrene pažnja na ovaj zapostavljeni dio Starog grada, a revitalizacija podrazumijeva čišćenje zidina, uređenje trga i urbanog mobilijara u skladu sa konzervatorskim uslovima, pojašnjava za naš radio jedan od autora projekta, arh. Vuk Čvoro.


“Riječ je o tri dijela koji će revitalizacija obuhvatiti: zidine starog grada, Potkovičasta kula i mali trg na kojem se nalazi bista Sima Matavulja. Taj dio je dosta zapušten i nezbrinut i željeli smo da ukažemo na jedan od potencijala Starog grada”, pojašnjava Čvoro.
Ovaj gradski javni prostor zaslužuje veću pažnju. Mada Čvoro sa svojim kolegama, ujedinjenim u NVO-u “Sinergija”, ovo rade volonterski, moralnu i svaku drugu podršku očekuju od Opštine, ali i drugih koji su voljni da pomognu realizaciju projekta. Prema riječima Vuka Čvora, Opština je do sada bila upoznata i podržavala neke njihove ranije aktivnosti, te stoga vjeruje da će tako biti i ovog puta.
O budžetu projekta još je rano govoriti, ali bi revitalizacija potrajala sigurno dva mjeseca od dana odobravanja konzervatorskih uslova.

Trg podno Kanli kule nije jedini kojem je potrebna veća briga, makar ona najjednostavnija – održavanje zelenila. Ipak, najhitniju restauraciju zahtijeva tvrđava Španjola, navodi Čvoro.
“Vidim da se ovih dana to dosta pominje u medijima, i postoji neko interesovanje. Dosta je ljudi radilo projekte i ima različitih ideja i razmišljanja. To je praktično jedan grad unutar grada koji je sticajem okolnosti ostao izolovan između starog urbanog tkiva i gornjeg grada Španjole, između čega je izgrađen poptuno novi drugačiji prostor, ali definitvno se mora nešto preduzeti”, upozorava naš sagovornik.
Prezentacija projekta revitalizacije pjacete kod spomenika Simu Matavulju planirana je za sjutra veče u 19 h, u okviru programa koje srijedom organizuje SPKD „Prosvjeta”. Prezentacija je otvorena za sve koji eventualno imaju prijedloge kako urediti ovaj dio grada, a trebalo bi da prisustvuju i predstavnici Opštine.

ARHITEKTE VUK ČVORO I MARKO ILIJANIĆ: PROJEKAT OBNOVE DIJELA ZIDINA STAROG GRADA, PJACETE I POTKOVIČASTE KULE

Leave a Reply