d-a-z.hr

Arhitektonsko vijeće Europe ACE objavilo je brošuru o ulozi arhitektonske struke u promicanju odgovorne arhitekture.

Na zajedničkom forumu arhitektonskih udruženja CNAPPC – ACE – EFAP  pod nazivom “EU – Cities Reloaded”, održanom u 7-8. studenog 2014. u Milanu, predsjednik Arhitektonskog vijeća Europe Luciano Lazzari predstavio je brošuru o ulozi arhitektonske struke u promicanju odgovorne arhitekture.

U uvodu dokumenta se ističe da se donosi u trenutku mnogobrojnih promjena, koje se događaju u kratkom vremenskom periodu. Recentni ekonomski pad i imperativ zaštite okoliša donijeli su bitne reperkusije na način na koji se urbana društva razvijaju s konsekventnim implikacijama u socio-kulturnim terminima. Sve ovo slijedi desetljeća ekonomskog rasta i prosperiteta, kojima se često davao prioritet nad socijalnim i kulturnim specifičnostima, manifestirajući se u projektantskim rješenjima neosjetljivim na pojedince.

Ovo je publikacija koja ide u korak s vremenom. Kako ulazimo u eru ekonomske obnove i restrukturiranja i novih društvenih izazova, bilo bi poželjno re-evaluirati našu poziciju arhitektonskih profesionalaca i da se podsjetimo na naš ključni doprinos u stvaranju i etabliranju dobro projektiranih društva koja podižu dobrobit pojedinaca. (…)

Ovdje potražite brošuru na engleskom jeziku.

Arhitektonsko vijeće Europe – ACE o budućnosti odgovorne arhitektonske struke

Leave a Reply