d-a-z.hr

Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2015  s godišnjom temom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“ predstavljen je 16. listopada 2014. u sklopu Dana hrvatskog turizma 2014. u Opatiji. Donosimo vam pregled događanja koja nas očekuju u novoj ARTUR sezoni.

Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2015 će se realizirati u suradnji s lokalnim Društvima arhitekata, Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju. Nakon interaktivnih radionica u kontinentalnoj Hrvatskoj s temom razvoja eko-etno sela kao prepoznatljivog hrvatskog brenda i pokretača razvoja turizma, u Zagrebu će biti organizirana završna konferencija s ciljem razvoja i zaštite specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma.

Radionice ispituju povezanost proizvodnje hrane, gastronomije i turističkog potencijala, te arhitektonske mogućnosti koje proizlaze iz specifičnog konteksta i turističkih potreba.  Tijekom konferencije u Zagrebu u lipnju 2015. na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci ciklusa, te će se održati svečana dodjela Nagrada za najbolje prakse i projekte  u arhitekturi i turizmu.

ARTUR otvara niz pitanja vezanih za strategije turističkog razvoja i arhitekture u turističkom području u cjelini s ciljem poticanja održivog i cjelogodišnjeg turizma i razvijanja ruralnog prostora.

Program:

Radionica Zagreb, veljača 2015.
Tema: GRADSKI TURIZAM – Transformacija smještajne ponude i prateći sadržaji
Arhitektonski tip – HOSTEL (36 hostela + prvi integralni hostel u Hrvatskoj), privatni smještaj, hoteli


Brit hostel

Radionica Slavonija i Baranja, 9. ožujak 2015.
Tema: AGRO TURIZAM

Arhitektonski tip – Revitalizacija tradicionalnih objekata i načina života (seoska gospodarstva, pustare, dvorci, kurje…)
Razvoj eko-etno sela  – gastro i enološki turistički potencijali


Pustara Višnjica – Slatina


Iločki podrumi

Radionica – 23, travanj 2015.
Tema: ZDRAVSTVENI TURIZAM
Arhitektonski tip – wellness hoteli i lječilišta uvodno predavanje: Ana Mrđa: tipologija i stanje topličkih objekta prirodni resursi osnova turističke ponude, te prateći sadržaji u planiranju prostora i usluga revitalizacija i obnova topličkog turizma, objekata i destinacija


Sv. Martin na Muri


Terme Tuhelj

Dobre prakse iz inozemstva

MULTIDISCIPLINARNE RADIONICE
U sklopu programa biti će  organizirane multidisciplinarne radionice, voditeljica mr. Ana Mrđa, a vezane na teme ovogodišnjeg ciklusa Artur zdravstveni, wellness i agroturizam, te turističku ponudu u gradovima kontinentalne Hrvatske.

ARTUR nagrade za najbolje prakse- Internet, ožujak 2015

Kako je program ARTUR usmjeren na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, a dugoročni ciljevi su jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma, svrha poziva za nagradu ARTUR je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih projekata i  realizacija.

Poziv se odnosi na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša, a uključuju:
1. Realizacije i projekti u javnom prostoru – turistički teritorij – doprinos razvoju i održivosti turizma (javni otvoreni prostori – rive, trgovi, parkovi)
2. Realizacije i projekti arhitekture u turizmu (turistički objekti),
3. Turistički sadržaji (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru (prostori za kulturu, sport i rekreaciju)
4. Realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ARTUR, 2. lipanj, 2015., Zagreb

Na završnoj konferenciji u Zagrebu prezentirati će se:
Održati će se predavanja i diskusija na temelju iskustava i zaključaka radionica
Dodjela ARTUR Nagrada za najbolje prakse

ARTUR TIM:
Voditelj projekta: Iva Rukavina
Programski odbor: Andreja Ilijanić, Sunčana Rapaić, Aleksandra Uhernik Đurđek, Ana Mrđa
Organizacijski odbor: Vesna Vrga Perović, Ana Marendić, Davorka Perić

ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te lokalnim Društvima arhitekata  čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. Zahvaljujemo na inicijalnoj potpori

Više informacija o projektu pročitajte na www.artur.d-a-z.hr .

ARTUR – Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske

Leave a Reply