beforeafter.rs

Autor: Marija Strajnić

Bauhaus fasada viđena kroz objektiv rumunskog arhitekte Laurian Ghinitoiu-a, tokom različitih godišnjih doba i trenutaka u toku dana.

Osnovna ideja Bauhausa, koju je formulisao Walter Gropious, bila je da se stvori entitet jedinstva zanata, umetnosti i tehnologije. Namera je bila da se ponudi novo okruženje za Gesamtkunstwerk (u slobodnom prevodu – ukupna umetnost) gde će talentovani mladi ljudi dobiti priliku da se obrazuju u interdisciplinarno / internacionalnoj školi. Bauhaus je predstavljao kombinaciju istraživačkog rada, predavanja i vežbi koja se nije mogla porediti ni sa jednom drugom školom početkom dvadesetih godina prošlog veka.

Popričali smo sa arhitektom Laurian Ghinitoiu-om koji se bavi arhitektonskom fotografijom i koji je tokom 2 godine svojih master studija fotografisao fasadu Bauhausa kroz prozor svog studentskog doma u nemačkom gradu Dessau. Uvek isti kadar, uvek različito doba dana/sezone/godine.

01

Nakon što je upoznao Sorina Onisora, jednog od, kako kaže, najboljih rumunskih fotografa, Laurian je počeo i sam da se zanima za fotografiju. Budući da je u tom trenutku završio arhitekturu bilo je pitanje vremena kada će se njegov objektiv prirodno okrenuti ka zgradama.

02

Da li sebe više smatraš arhitektom ili fotografom?

Laurian: Postepeno sam pravio prelaz od arhitekture ka arhitektonskoj fotografiji i sve što sam naučio na arhitektonskom fakultetu koristio sam i pri fotografisanju. Kao fotograf sam počeo da analiziram i dokumentujem arhitekturu na potpuno drugačiji način nego što sam to činio kao arhitekta, u svakom smislu, od celog konteksta do najsitnijih detalja. Toliko sam se u poslednje vreme preusmerio na fotografiju da verujem da ću uskoro koristiti fotografska znanja u procesu projektovanja arhitekture. Tako da bih rekao da definitivno sebe trenutno smatram više fotografom.

03

Da li postoji doba dana koje ti najčešće izmami fotoaparat?

Laurian: Mislim da ne postoji. Više je stvar analiziranja i razumevanja objekata koje želim da fotografišem. Bitno je da zabeležim posebnu atmosferu, tipa jesenja maglovitost ili oblačno crveno nebo, kišu ili sneg sa svim njihovim bojama, ali teško da mogu da kažem da mi je nešto od toga omiljeno. Ako bih baš morao da biram, možda bih rekao da volim rano jutro, kada je ugao Sunca takav da su senke jako duge.

06

Šta te je inspirisalo da stvoriš ovu Bauhaus seriju fotografija?

Laurian: Desilo se spontano tokom prve radionice u studiju koji je gledao na Bauhaus. Ugledao sam skejtera kroz prozor i svidele su mi se senke jer su bile skoro potpuno dijagonalne tako da sam tad napravio prvu fotografiju. Sledeće dve godine, kada god bi se desio nekakav specifičan momenat ili atmosfera, ja bih uslikao isti kadar, tako da svaka fotografija nosi u sebi poneku priču.

08

U koje doba dana ti najviše godi Bauhaus?

Laurian: U odnosu na fotografiju, rekao bih da najčešće fotografišem rano ujutro, oko 5, 6 časova, u maju ili junu. U odnosu na svakodnevni život, najviše volim večeri jer tada najčešće sedimo na travi oko školskog kafića i pričamo sa profesorom.

07

Šta ti je najinteresantnije u vezi sa zgradom Bauhausa, iz ugla korisnika?

Laurian: Tokom moja prva 3 dana u Dessau, dok se nisam uselio u svoj smeštaj, spavao sam u staroj studentskoj spavaonici (“kula”, danas se koristi kao hotel), u sobi koja gleda ka zapadu, na drugoj strani fasade sa balkonima. Uprkos toj poziciji, svako jutro sam se budio sa Suncem koje se reflektovalo o staklenu fasadu zgrade ispred mog prozora. Ne mogu da se ne zapitam da li je moguće da je legendarni Gropious isprojektovao čak i ovaj detalj sa takvim istančanim osećajem ili je u pitanju lepa slučajnost.

09

Da li ima nešto što bi ipak promenio na zgradi?

Laurian: Nikad nisam razmišljao o tome, jer sve lepo teče. Ne verujem da na samoj zgradi ima potrebe za promenama, možda samo treba preispitati način korišćenja. Čini mi se da je Dessau živ samo zahvaljujući Bauhausu i studentskom kampusu, ali da postoji još toliko neiskorišćenih potencijala koji tiho pulsiraju u ovoj predivnoj arhitekturi.

05-nicest-one

Neki planovi za budućnost?

Laurian: Počeo sam da se fokusiram na dokumentovanje arhitekture. Uskoro ću započeti nekoliko projekata, pa ćemo videti šta će se otvoriti.

10

Laurianov portfolio možete pogledati ovde.

 

 

Bauhaus od sumraka do svitanja

Leave a Reply