Od 6. do 8. juna u Beogradu se održava osma po redu Beogradska nedelja dizajna (Belgrade Design Week). Sa temom Inovacija na kvadrat, obuhvata predavanja, radionice i izložbe preko 50 superstar kreativaca iz cijelog spektra kreativnih industrija – brendinga, dizajna, arhitekture, izdavaštva oglašavanja, mode, novih medija, filma, preduzetništva i kulture.

Trodnevnu konferenciju u Muzeju istorije Jugoslavije pratiće i večernji program, kao i dodjela evropske nagrade za dizajn (EDA) 8. juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Kompletan program moguće je vidjeti na zvaničnoj web stranici BDW, a mi Vam predstavljamo učesnike u oblasti arhitekture:

– Johannes Norlander / Švedska
Johannes Norlander iz Švedske istovremeno je uspješan arhitekta i dizajner namještaja. Norlander dizajnira namještaj za švedske kompanije poput Nole i Asplunda, kao i japanske E&Y and Collex, dok se njegova kompanija Johannes Norlander Arkitektur AB bavi savremenom arhitekturom za različite klijente.

– Deklava Gregorič / Slovenija
Slovenački duo Aljoša i Tina Dekleva predstaviće svoje najvažnije projekte, kao što su Kulturni centar evropske svemirske tehnologije u Vitanju (Slovenija), Clifftop kuća na Havajima, fabrika za reciklažu metala u mjestu Pivka (Slovenija).

– Daan Roosegaard / Holandija
Daan Roosegaard će Vas provesti kroz viziju budućnosti auto-transporta. Njegovi pametni autoputevi se uz korišćenje interaktivnog svjetla, pametne energije i saobraćajne signalizacije prilagođavaju specifičnim situacijama u saobraćaju.

– Studio Zaha Hadid / Velika Britanija –
Biće predstavljen projekat kompleksa na mjestu nekadašnje tekstilne fabrike Beko koji je studio Zahe Hadid radio za grčkog investitora Lamda development, i koji je izazvao dosta polemike u stručnoj i široj javnosti u Srbiji.

Beogradska nedelja dizajna 2013

Leave a Reply