Brazilski stadion Estádio Governador Magalhães Pinto je za vrijeme priprema za Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje će se održati 2014. godine dobio novi fotonaponski krov.

Obzirom da se Svjetsko prvenstvo održava za godinu dana, u želji za novim, zelenim i održivim Svjetskim prvenstvima, novi fotonaponski krov služi kao svojevrstan uvod i najava nove FIFA-ine politike. Stadion u Belo Horizonteu drugi je brazilski stadion koji na svom krovu ima postavljenu fotonaponsku elektranu. Prvi stadion sa ovakvom instalacijom je stadion Mane Garrincha u glavnom gradu Braziliji na koji je montirana 2,5 MW solarna elektrana koja će obezbjeđivati dovoljno električne energije za 50% energetskih potreba stadiona. Fotonaponska elektrane vrijedna je 16,1 milion dolara.
1,4 MW energetsko postrojenje postavljeno je na kružnom krovu koje će obezbjeđivati električnu energiju za okolne građevine. Osim navedenih stadiona, trenutno se na poznatoj Marakani u Rio de Janeiru takođe postavlja fotonaponska elektrana dok će stadion u Pernambucu biti opremljen sistemom solarnog grijanja za potrebe kuhinje, sanitarnih prostorija i svlačionice.
Brazil se nada kako će za vrijeme Svjetskog prvenstva 2014. pokazati svijetu kako je ova južnoamerička zemlja jedan od lidera globalnog pokreta razvoja i implementacije zelene energije.

Preuzeto sa gradnja.rs

Brazil pravi solarne stadione

Leave a Reply