06Venecija__Otvaranje3
C
rnogorski pavljon na 14. Bijenalu arhitekture sinoć je otvoren prvim javnim prezentovanjem postavke „Prikrivena blaga“ („Treasures in Disguise“) u Palati Malipjero u Veneciji.

Kao što je ranije najavljeno, od 7. juna do 23. novembra će u ovom prostoru biti izloženi primjeri novije arhitekture u Crnoj Gori, kojima je neophodno dati novu upotrebnu vrijednost. Postavljene su nestandardne makete – presjeci djelova danas, praktično, zaboravljenih objekata kajakaškog kluba „Galeb“ u Podgorici, Spomen doma u Kolašinu, Doma revolucije u Nikšiću i Hotela „Fjord“ u Kotoru, uz potencijalne scenarije njihovog razvoja.

Na čelu arhitektonskog tima ovog paviljona su Dijana Vučinić (Studio DVARP, Podgorica) i Nebojša Adžić (predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore), a u njegovom radu učestvuju još Boštjan Vuga (Studio SADAR+VUGA, Ljubljana),Simon Hartman (Studio HHF, Bazel) i tandem Andreas Ilka Rubi (Ruby Press, Berlin).

Ideja za prezentaciju potekla je iz teme i rezultata prošle godine održane Ljetnje škole arhitekture Kotor APSS koja se održava u okviru Kotor Arta. Tom prilikom se radilo na revitalizaciji Hotela „Fjord“. Takođe, i ovogodišnji Kotor APSS biće u direktnoj vezi sa našom prezentacijom na Bijenalu arhitekture.

Sva četiri primjera crnogorske arhitekture naći će se u „Bibliji arhitekture novijeg doba“ koju uređuje arhitekta Rem Kolhas, umjetnički direktor ovogodišnjegBijenala arhitekture u Veneciji.

Podsjećamo, ukupan budžet realizacije postavke u crnogorskom paviljonu iznosi nepunih sto hiljada eura, od čega će 70.000 dati Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz svog budžeta, a 29.915 eura obezbijediće članovi autorskog tima kroz međunarodne fondove. Prostor za predstavljanje je još 2012. godine obezbijedilo Ministarstvo kulture, za potrebe izlaganja na ovom i bijenalima umjetnosti koji se održavaju u Veneciji.

K.J.

portalanalitika.me
Crnogorska „Prikrivena blaga“ na 14. Bijenalu arhitekture (VIDEO)

Leave a Reply