Društvo arhitekata Zagreba priprema treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. 05. 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Ovogodišnja tema blisko je vezana na ulazak  Hrvatske u Evropsku Uniju i nastoji predstaviti Zagreb kao evropski grad koja ima bogatu istoriju, izuzetno vrijedne urbanističke cjeline i arhitektonska ostvarenja koja mu daju identitet evropske metropole. Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstaviće se projekti i istaknuti kulturne i prostorne vrijednosti na koje možemo biti ponosni.
U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnuće se na značajne trenutke u razvoju grada od početka njegove intenzivne urbanizacije, od industrijalizacije grada, prvih hotela, stvaranja novog polazišta grada prelaskom željezničke pruge na današnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do savremenih fenomena poput izgradnje ‘Cityja’ u Radničkog cesti.

Ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture ujedno su i prilika za obilježavanje 135. godine rada Društva arhitekata Zagreba, te će se na središnjoj svečanosti u petak 24. 05. 2013. u Gliptoteci predstaviti retrospektiva djelovanja Društva i dodijeliti počasna članstva posebno zaslužnim osobama i arhitektima.

Dani zagrebačke arhitekture

Leave a Reply