Smješten u Vuhanu, mjestu koje se smatra kolijevkom moderne kineske industrije čelika, Zang Zidong industrijski muzej, koji je projektovao Daniel Libeskind, će očuvati i uzdići na viši nivo čuvene željezare i arsenal Hanjang. Nazvan po eminentnom političaru Ćing dinastije iz 19.vijeka, koji je bio zaslužan za modernizaciju kineske armije i za stvaranje modela nacionalne industrije čelika, Zang Zidong muzejski kompleks će odati počast kolijevci gradske kulture gvožđa i čelika, ali i dati turističku notu mjestu nastanka puške iz Hanjanga. 

Prostrana parcela će biti podijeljena na sledeće programske cjeline: moderni industrijski muzej; muzej teške industrije, posvećen istoriji željeznice, vojne mašinerije i saobraćaja; muzej lake industrije, koji će biti fokusiran na vodu, struju i preradu tekstila i hrane; manje zgrade koje će pažnju usmjeriti ka osoblju i istoriji kineske industrijske radne snage.

Ukrštanje energičnog i ortogonalnog oblika graditeljski manifestuje slojevitu istoriju prikazanu kroz objekat.

Pretvaranje čeličane u kulturni park dobija smisao u istorijskom lancu željezničkog sistema koji je nekad vodio do svih provincija u Kini. Arhitektura traga za pokušajem da ukaže na buduće aspiracije regiona, istovremeno ne gubeći iz vida daleku prošlost grada. Zadebljani lukovi teže na preformulišu poglede na grad, dok prstenovi zelenila dekorišu baštu. Radijalne linije parka reflektuju se u osnovi muzeja kako bi graditeljski izrazile širu temu –gledanje na prošlost s poštovanjem i posezanje za bogatom budućnošću.

Završavanje muzeja se očekuje do naredne kineske Nove godine.

designboom.com

Daniel Libeskind -Zang Zidong industrijski muzej

Leave a Reply