pogledaj.to

Na rubu malog mjesta Tučepi, na makarskoj rivijeri gdje se dodiruju more i planina Biokovo, smješten je hotel Jadran.Hotel Jadran je nekada bio prvi poratni jadranski hotel, simbol prosperiteta. No već desetljećima zgrada je napuštena i devastirana, ogoljena s opustošenim inventarom. Iza polomljenih pločica, porušenih i išaranih zidova, razbijenih prozora, slomljenih grana i hrpa smeća krije se nevjerojatna povijest jugoslavenskog turizma.

5

Netom poslije rata sagrađen je kao odmaralište za jugoslavensku tajnu policiju – Udbu. Nakon što je komisija tadašnje policije odabrala lokaciju, nenaseljeno žalo bez cestovnog prilaza, smješteno između majušnog sela Tučepi i obližnje Makarske, započela je gradnja hotela. Djelo arhitekta Branka Bona 1948. godine gradili su njemački ratni zarobljenici, koji kućama odlaze polovicom ’49. godine. Hotel je dovršen i stavljen u funkciju tek 1954. godine, prvenstveno zbog oskudice materijala.

8

Tome svjedoči činjenica da za su kanalizacijske i vodovodne cijevi iskorištene one s putničkog broda “Partizanka” koji je izgorio u splitskom škveru. Prvih godina je služio kao hotel za policijsku elitu, do kojega se dolazilo samo brodom. Krajem pedesetih godina hotel Jadran otvara se za javnost i postaje ljetovalište za turiste iz regije, a u hotelu se zapošljava velik broj mještana.

14

10

Ostarjelu zgradu su “Hoteli Tučepi” još 1989. namjeravali urediti, raspisan je 1993. pozivni natječaj za idejno rješenje (iste je godine u Zagrebu umro arhitekt Bon) i za najbolje rješenje izabrano ono makarskog arhitekta Ante Rožića. U realizaciji posla ih je presjekao Domovinski rat. Nakon zbrinjavanja izbjeglica kroz četiri ratne godine hotel više nije mogao primati turiste prije nego što se potpuno ne renovira.

15

1

7

Vlasnik hotela Jadran prije nekoliko godina postaje Jako Andabak, vlasnik hotelskog lanca Bluesun Hotels&Resorts i suvlasnik “Hajduka“. Hotel je konačno konzervatorski zaštićen,ne smije se rušiti, investitoru se dopušta poveća gradnja pokraj njega, a sam hotel će obnoviti. Međutim, u ovoj bajkovitoj priči uslijedio je preokret. Novi vlasnik tučepskog hotelskog lanca, da bi uopće otpočeo investiciju gradnje i obnove hotela, zahtijeva od općine prilično krupne ustupke.

9

2

3

Uz nekoliko tehničkih i lokalcima prihvatljivih zahtjeva, našla su se dva koja su vijećnike i građane šokirali. Prvi od njih je bio taj da općina svojim novcem premjesti mjesno nogometno igralište, a lokaciju gdje se sada nalazi prenamjeni iz sportsko-rekreativne zone u turističku zonu. Uz to, Andabakovo hotelsko poduzeće zahtijevalo je da dobije koncesiju na čak pet gradskih plaža.

12

13

Andabak je odbacio izvorni projekt i predstavio novi, agresivniji i veći jednog hrvatsko-nizozemskog arhitekta, koji bi donio makarskoj rivijeri prvih pet zvjezdica. Gradnja tučepskog hotela Jadran, koja je bila najavljena za početak ove godine, stopirana je zbog imovinsko-pravnih odnosa i najvjerojatnije će biti prolongirana za sljedeću godinu.

4

6

11

Fotografije: Urbex & EDC Croatia

 

Degradiran prvi poratni hotel u Tučepima

Leave a Reply