Prije godinu dana na vrhu legendarne Le Corbusierove stambene zgrade u Marseillesu otvoren je za javnost kao proctor za savremenu umjetnost. Na čelu projekta i koncepta otvaranja ovog vrijednog lokaliteta javnosti, i održavanje umjetničkih projekata na istom, je francuski dizajner Ora Ito.

Fantastični i gotovo paradigmatski primjer kolektivnog stanovanja zgrada zajedničkog stanovanja “Unite d’Habitation”, u Francuskoj poznatija kao Cité Radieuse, jedna je od najpoznatijih stambenih zgrada prošlog stoljeća, sagrađena 1952. godine. Njezin krov u originalnom je Corbusierovom projektu zamišljen kao vanjsko vježbalište za samoodrživu zajednicu stanovnika koji su žive u ovom stambenom stroju, projektiranom da udomi čak 3.600 stanovnika.

Bez obzira na to što je zgrada jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u Marseilleu, poglavito za turiste arhitektonskih i srodnih struka, kroz vrijeme je krov donekle uništen pod zubom vremena i neodržavanja, te je prije tri godine ponuđen na prodaju.

Na sreću se kao kupac ove važne lokacije javio Ora Ito, osoba sa senzibilitetom za savremenu umjetnost, pa je na vrhu Unite-a otvoren art centar s umjetničkim radovima, cafeom i art-shopom. Prostor je nazvan MAMO, skraćenica za Marseille Modulor.

Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_784_5

Tačno godinu dana nakon otvorenja u ovom “krovnom” art centru otvorena je instalacija ogledala i obojenih stakala francuskog umjetnika Daniela Burena. Instalacija nazvana Defini, Fini, Infini. Njegov projekt podrazumijeva seriju radova koji odgovaraju na geometriju betonskih formi krova zgrade, a prostrani prozori Corbusierove građevine prekriveni su raznobojnim prozirnim površinama, stvarajući začudne unutar perfektnog modernističkog prostora.

Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_468_12 Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_468_10 Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_468_8

Čitavom instalacijom, geometrijskim elementima, progresivnim vizualnim oblikovanjem te poigravanjem koloritom i ogledalima, autor je postigao uspješan dijalog s betonskim nasljeđem modernizma, stvarajući suvremeni kontrapunkt unutar zavidnog okruženja.

Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_468_11 Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_468_3 Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_468_2

Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_784_01

Defini-Fini-Infini-by-Daniel-Buren_dezeen_784_4

Više o projektu možete pročitati na linku

Fotografije Sébastien Véronèse via Dezeen

Više o MAMO projektu pogledajte  na linku

Disco na vrhu Corbusierove zgrade?

Leave a Reply