U austrijskim Alpama, preciznije u okolini austrijskog gradića Krumbach, proteklih je par mjeseci ‘niknulo’ niz neobičnih autobusnih stanica koje su osmislili internacionalni arhitekti i arhitektonski uredi, između ostalih Japanac Sou Fujimoto ili čileanski arhitekt hrvatskih korijena Smiljan Radić.

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_17
*Smiljan Radić

Riječ je o projektu kojeg je pokrenula lokalna zajednica spomenutog gradića lociranog u regiji Bregenzerwald, u sklopu inicijative Bus:Stop tamošnje kulturne asocijacije, s ciljem povećanja broja turista koji bi posjećivali njihovo okružje.

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_0

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_1  Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_3
*Sou Fujimoto

Osim Fujimota i Radića još pet arhitektonskih studija projektiralo je i izvelo svoje vizije omanjih autobusnih stanica; Wang Shuov “Amateur Architecture Studio” iz Kine, norveški studio RintalaEggertsson ArchitectsEnsamble Studio iz Španjolske, Architecten de Vylder Vinck Taillieu iz Belgije te ruski arhitekt Alexander Brodsky.

Osim vizualno atraktivnih, arhitektonski osebujnih i inženjerski izazovnih struktura najzanimljivija informacija vezana za ovaj projekt jest činjenica da arhitekti nisu bili plaćeni za poslove, već im je lokalna sredina ponudila besplatan odmor u njihovim idiličnom kraju.

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_13

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_16
*Rintala Eggertsson Architects

Pri realizaciji projekta svaki od spomenutih svjetskih studija surađivao je s jednim lokalnim arhitektonskim uredom, koji je djelovao kao medij između ideja arhitekata i lokalnih majstora koji su stanice izveli.
Kako naglašavaju organizatori glavna premise projekta bio je povezati dostignuća suvremene svjetske arhitektonske scene s vještinama i know-how znanjima lokalnih ljudi.

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_11
*Ensamble Studio

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_21
*Wang Shu

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_7

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_9  Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_8
*Architecten de Vylder Vinck Taillieu

Bus-Stops-in-Krumbach-Austria_dezeen_784_4
*Alexander Brodsky

Fotografije Hufton + Crow via Dezeen

Dizajniraj bus-stanicu za gratis godišnji

Leave a Reply