arhitekti.hr

 

dokumentarna-serija-betnski-spavaci-na-hrt1-635998528698803968-1_800_600

 

Prva epizoda (od ukupno četiri) dokumentarne serije “Betonski spavači” bit će prikazana u ponedjeljak 30. svibnja na HRT1.

 

Dokumentarna serija Betonski spavači gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća, iznimne arhitektonske vrijednosti.

[space fw_shortcode_id=”3″]

U četiri epizode serija se bavi hrvatskom turističkom arhitekturom toga vremena, mjestima na kojima su se u vrijeme hladnog rata i blokovskog rivalstva mogli susresti građani Istoka i Zapada i u trenucima dokolice zaboraviti na podjele. Svaka epizoda dramatična je priča o proturječjima jugoslavenskog socijalističkog društva smještenog između Istoka i Zapada, demokracije i totalitarizma, prožetog utopijskom idejom da arhitektura može svijet učiniti boljim.
Nakon promjene društvenog sistema, nova politika i novi vlasnički odnosi promijenili su ekonomski, socijalni i urbani pejzaž regije. S vremenom moderna arhitektura, umjesto da je važan dio života društva, postaje tek niz ruševina. Arhitekti fetišistički posjećuju uništene građevine. Predatorski investitori nadaju se brzoj zaradi, lokalne vlasti ubiranju komunalnih naknada, a konzervatorske institucije tromo se odnose prema modernoj baštini. U tom vrtlogu različitih interesa, izvorne zamisli arhitekata i društva koje je idealistički gradilo s mišlju o preobrazbi putem arhitekture odzvanjaju kao nostalgično sjećanje, ali i upozorenje.
Objekti prikazani u seriji podsjetnik su na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti.

[space fw_shortcode_id=”1″]

 

1. epizoda: SOCIJALIZAM SUSREĆE KAPITALIZAM – HRT 1; 30.05.2016.; 17:34

Epizoda se bavi hotelskim kompleksom Haludovo na otoku Krku, danas gotovo mitskim mjestom oko kojeg se raspreda tisuću priča. Od burne povijesti kada je Haludovo bilo kockarska meka, mjesto susreta svjetskih diktatora i političara, američkih vikend-kockara, jugoslavenske estrade i običnih građana, do danas kada je tek nostalgična uspomena na nekadašnji susret hedonizma i egalitarizma. Od slavnih dana do privatizacije i propasti, a sve se to odigralo u samo četrdesetak godina.

[space fw_shortcode_id=”6″]

2. epizoda: KRATKI SUSRETI UZ JADRANSKU CESTU – HRT 1; 31.05.2016.; 17:33

U ovoj epizodi putujemo Jadranskom magistralom, prometnicom koja je korjenito promijenila život uz obalu i postala dio kolektivnog sjećanja za brojne turiste. Zaustavljamo se u motelima, mjestima kratkog boravka, među kojima se posebno ističu oni arhitekta Ivana Vitića. Njegova elegantna i moderna arhitektura danas je na razne način prepuštena propadanju.

[space fw_shortcode_id=”9″]

 

3. epizoda: TAJANSTVENI OBJEKT U BOROVOJ ŠUMI – HRT 1; 01.06.2016.; 17:32

Ova epizoda Istražuje mogućnosti revitalizacije tajanstvene zgrade neobične ljepote u malom mjestu Krvavica pokraj Makarske. Zgradu koja nije ucrtana u urbanističke planove i katastre izgradila je bivša JNA za potrebe liječenja djece s plućnim bolestima. Na inicijativu arhitekata trajno je zaštićena kao kulturno dobro što je izazvalo negodovanje lokalnih vlasti. Danas stoji zapuštena i opljačkana, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom još nije odlučio o sudbini ovako vrijedne građevine.

[space fw_shortcode_id=”7″]

4. epizoda: MEGASTRUKTURE – HRT 1; 02.06.2016.; 17:35
Bavimo se fenomenom masovnog turizma i megastrukturama, kućama-gradovima koje su često mogle udomiti više gostiju od broja stanovnika povijesnih naselja u kojima su nastale. Iz načina na koji su ti hoteli golemog kapaciteta bili osmišljeni možemo učiti o idejama modernizma, planskom razvoju jadranske obale i načinima na koje se može postići ravnoteža između ekonomskog rasta i očuvanja zatečenih vrijednosti, između masovnog turizma i života lokalnog stanovništva.

[space fw_shortcode_id=”10″]

Godina proizvodnje: 2016.
Scenarij: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić
Montaža: Vanja Siruček
Snimatelj: Hrvoje Franjić
Režija: Saša Ban
Produkcija: HULAHOP za HTV
Skladatelj: Nenad Kovačić
Producenti: Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević

izvor: HRT.hr

Dokumentarna serija “Betonski spavači” na HRT1

Leave a Reply