Od 7-25. avgusta, Vonderlend, evropska arhitektonska platforma u Beču, sprema niz događanja vezanih za socijalnu inkluziju u arhitekturi i urbanizmu, razmjenu ideja i koncepata o savremenom gradu. Stara hala u Centra za arhitekturu bečkog Muzeja će se ovom prilikom transformisati u sjedište Vonderlenda, svojevrsnu urbanu laboratoriju.

Vonderlend je platforma evropske arhitekture sa sjedištem u Beču. Organizovana u obliku mreže za razmjenu iskustava, informacija i znanja među mladim evropskim arhitektama, Vonderlend djeluje već 11 godina, pretežno na području srednje Evrope, ali i šire. Cilj djelovanja razmjene i njegovanja ideja, koncepata i iskustava se ostvaruje putem radonica, simpozijuma i istraživanja koja teže da uključe što više arhitekata kako bi odgovorili na savremene izazove arhitekture i urbanističkog planiranja.

Ol inkluziv siti -24h  je projekat Vonderlaba, a odvijaće se u tri evropska grada – Beču, Berlinu i Kijevu. Svaki grad ima problematične urbane dijelove, što zbog zapuštenosti, što zbog nedostupnosti, što zbog mono-funkcionalnosti,  koja onemogućuje nesmetanu upotrebu prostora svim građanima. Cilj Vonderlaba je da pokaže pogrešne stavove i greške u planiranju koje dovode do ovakvih situacija. Kroz interakciju međunarodnih i lokalnih stručnjaka, građana i lokalne samouprave radionica će pokušati da ukaže na rješenja koja bi mogla preduprijediti ovakve scenarije. Inicirani proces bi trebalo da rezultira konceptima socijalno inkluzivne arhitekture i urbanizma nastalim u saradnji s građanima i udruženjima.

Vonderlend je pripremio i bogati program filmskih projekcija, predavanja, kao i program za djecu.

 

www.d-a-z.hr

Evropska arhitektonska platforma u Beču

Leave a Reply