d-a-z.hr

Prije nepune 23 godine 40 milijuna ljudi pohrlilo je u andaluzijsku prijestolnicu s ciljem da vide dio budućnosti izložen na svjetsko izložbi EXPO Sevilla 1992. Danas je od budućnosti ostala sjena procvata španjolske ekonomije krajem pročlog stoljeća.

Paviljone za seviljski EXPO 92 radili su vodeći svjetski arhitekti slaveći moderno doba i nudeći viziju budućnosti u skladu s temom “The Age of Discovery” („Doba otkrića“). Danas mnoge zapanjujuće strukture stoje prilično napuštene s pokojim zalutalim posjetiteljem. PO završetku EXPO-a bilo je planirano uklanjanje paviljona, koje se nije dogodilo. Većina zgrada je još uvijek u solidnom stanju nudeći pomalo bizarnu sliku zlatnog doba arhitekture i političke povijesti. Inkorporirane u edukativno-znanstveni park one su nada u bolju budućnost zemlje, koja se pokušava oporaviti od gospodarske krize, ili pak kako stanovnici Seville vole reći, skupe relikvije događaja koji je ostavio grad u dugogodišnjim dugovima.

Europska avenija je dugački široki trg omeđen stablima naranči i čudnim stožastim strukturama koje su nekoć nudile hlad posjetiteljima od vrućeg andaluzijskog sunca koristeći ultra finu maglu. U centru stoji Toranj Europe, obelisk obojan u boje zastava europskih država – simbol optimizma i zajedništva u suradnji kontinenta koji se danas muči da bi ostvario ideale jedinstva.

izvor: cnn.com

EXPO Sevilla 23 godine kasnije

Leave a Reply