Ovog ljeta u Rijeci započinje međunarodni događaj Republika – Svjetski susret kreativaca iz područja progresivne kulture. Festival će se održavati od 18. do 20. jula, a osmišljen je kao kombinacija ljetnje škole, konferencije i festivala.

Republika je trodnevni susret naprednih mislioca sa svih strana svijeta, okupljenih na festivalu kreativnosti i progresivne kulture. Sastoji se od predavanja, panela, radionica, projekcija, zabave i muzičkih programa koje će organizovati neki od najeminentnijih međunarodnih festivala kao što su SHARE (Belgrade, Beirut), A MAZE (Berlin, Johannesburg) i PAUSE (Melbourne), pojačani novim regionalnim projektima – RockPaperStartups i Start Art Expo.

Rijeka ima mnogo toga za ponuditi. Potvrditi će to atraktivne lokacije na kojima će se održati prvo izdanje Republike. Središnja lokacija za edukativne programe je kompleks “Rikard Benčić”, vrijedan dio riječkog industrijskog baštine. Preciznije, riječ je o napuštenih 6000 kvadratnih metara impresivnog ambijenta dijela nekadašnjeg fabričkog kompleksa, ovaj put rezerviranog za razgovore, rasprave i interaktivnu razmjenu znanja. Dodatno, programi SHARE Cyberpunk Academy održaće se na brodu Galeb, koji će, posebno za ovu priliku biti usidren u riječkoj luci. Koristio ga je  Josip Broz Tito za svoja brojna inostrana putovanja i kako bi ugostio svjetske uglednike. Ovaj brod danas ima mitski status među stanovnicima bivših jugoslovenskih republika, kao i među raznim nacijama, nekadašnjim pripadnicama pokreta Nesvrstanih. Republika će imati i popratni muzički program, a više informacija o predavačima, učestvovanju i programu saznajte na http://www.republika.io/hr/home


Festival kreativnosti Republika -Rijeka

Leave a Reply