d-a-z.hr

Njemački arhitekt Frei Otto preminuo je u 89. godini života. Autor ikonične šatorske konstrukcije minhenskog olimpijskog stadiona, jedan je od najbitnijih arhitekata 20. stoljeća, a ove godine posthumno će mu biti dodijeljena i nagrada Pritzker.

Frei Otto rođen je 1925. godine u njemačkom Siegmaru. Bio je jedan od najvažnijih njemačkih i svjetskih arhitekata. Njegovi projekti šatorskih, žičanih i laganih konstrukcija proslavili su ga u 20. stoljeću kao jednog od ključnih arhitekata predstavnika biomorfne, ili organične arhitekture. Sa Güntherom Behnischom autor je poznate krovne konstrukcije olimpijskog stadiona u Münchenu za olimpijske igre 1972. Autor je mnogih projekata u Njemačkoj i inozemstvu, a surađivao je i na japanskom paviljonu na svjetskoj izložbi EXPO 2000 u Hannoveru.


Olimpijski stadion München, 1972.


Olimpijski stadion München, 1972.

Nakon Gottfrieda Böhma, Frei će biti drugi njemački arhitekt, a 40 ukupno, kojem će biti dodijeljena najprestižnija arhitektonska nagrada Pritzker. Uslijed njegove smrt, odbor za dodijelu nagrade Pritzker objavio je vijest o dodijeli nagrade 2 tjedna prije planiranog roka. Sam Frei je bio osobno obaviješten da će biti ovogodišnji laureat, te je bio izrazito sretan i zahvalan, prema riječima odbora za dodjelu nagrade Pritzker, koji u svom obrazloženju Freia opisuje kao „arhitekta, vizionara, utopista“.


Crkva u Bremen-Huchting, 1971.


Herzogenriedpark u Mannheimu, 1975.


Frei Otto, foto: Frank Mächler/dpa

izvor: spiegel.de / foto: wikipedia

Frei Otto posthumno Pritzker laureat

Leave a Reply