pogledaj.to

Donosimo vam finaliste nove Mies Crown Hall Americas Prize (MCHAP) –američkog pandana europske Miesove nagrade – koje je objavio predsjednik žirija Kenneth Frampton. Pobjednik će biti proglašen na prvoj konferenciji MCHAP-a 22. listopada u Chicagu, gdje će se na javnoj tribini raspravljati o tome koje kvalitete mora imati inovativna suvremena arhitektura.

Nagradu MCHAP je osnovao Wiel Arets, dekan fakulteta College of Architecture pri Illinois Institute of Technology (IIT), kako bi se odalo priznanje najboljim arhitektonskim ostvarenjima Južne i Sjeverne Amerike. Sedam finalista datiraju od 2000. do 2013. i objavljeni su nakon što je žiri obišao građevine na svim lokacijama. Osim predsjedavajućeg Kennetha Framptona, u žiriju su bili i Wiel Arets, Jorge Francisco Liernur, Dominique Perrault i Sarah Whiting.

Obrazloženje nominacija iznio je Wiel Arets: „Ovih sedam građevina kreativni su odgovori na izazove graditeljstva 21. stoljeća u Južnoj i Sjevernoj Americi. Ističući ih kao finaliste, želimo da se fokus javnosti usmjeri na dijalog o suvremenim metropolisima. Cilj nam je stvoriti platformu za dijalog kako bi se ujedinili arhitekti koji rade u Amerikama, ali i uspostavio diskurs s ostalima uključenima u ovu disciplinu širom svijeta.“
Zanimljivo je da je MCHAP nastao kao rezultat strategije dekana Wiela Aretsa koja uključuje povećanje progresivnih istraživanja i novi nastavni plan za College of Architecture pri IIT-u. Na websiteu Nowness  se može naći publikacija „Rethinking Metropolis“ koja je tematska podloga za studij arhitekture.

Finalisti navedeni abecednim redom:

1. 1111 Lincoln Road, Miami, Florida
Autor: Herzog & de Meuron

h i d

2.Altamira Residential Building, Rosaria, Argentina
Autor: Rafael Iglesia

rafael iglesia

3. Capilla del Retiro, Auco, Los Andes, Čile;
Autor: Undurraga Deves Arquitectos (Cristián Undurraga)

christian u

4. Iberê Camargo Foundation, Porto Alegre, Brazil
Autor: Álvaro Siza Vieira

alvaro siza

5. Mestizo Restaurant, Santiago, Čile
Autor: Smiljan Radić

smiljan radić

6. Nelson-Atkins Museum of Art, Bloch Building, Kansas City, Missouri
Autor: Steven Holl Architects

steven holl

7. Seattle Central Library, Seattle, Washington
Autor: OMA / LMN – Rem Koolhaas i Joshua Prince-Ramus (Partner in Charge)

Imacon Color Scanner

HERZOG & DE MEURON, STEVEN HOLL, OMA / LMN, RADIĆ…

Leave a Reply