idisturato.com

Objavljeno pod Realizacije dana

Rijeka, 15. svibanj 2014.

Danas je započeo rad na projektu hotela s kućom za najam i odmor u uvali Preluk. Rekonstrukcijom dviju građevina, u kojima se nalazio legendarni disco-club Milde Sorte i tvornica za preradu ribe, predviđena je izgradnja 50 soba i apartmana sa šetnicom i plažom. Na prvom radnom sastanku odlučeno je da se hotel otvara tijekom svibnja 2015. godine.

“… iako arhitekturu turizma u većini slučajeva pokreće pragmatičan i jasan ekonomski cilj, projektu hotela preporuča se tržišno teško mjerljiva doza dobre namjere, vjere, radoznalosti i spremnosti na rizik svih aktera…”

Opatija, 11. lipanj 2014.

…svaka stambena i smještajna jedinica hotela mora imati pogled na more. Površina za izgradnju te linija rekonstrukcije postojećih građevina definiraju položaj, oblik građevine, razmještaj, soba te dubinu hotela. Visina hotela definirana je postojećim nivelacijama ceste i obale. Odlučeno je da će glavni ulaz biti s krova građevine.

“… arhitekturu hotela definira s jedne strane jasan odnos i kombinacija promjenjivih turističko-urbanističkih parametara, s druge strane kreativna interpretacija materijala, pravilnika, normi i atesta, generirajući pritom specifičnu sliku mjesta koja ponekad iznenadi, ispuni, ili demantira očekivanja…”

Rijeka, 15. lipanj 2014.

U roku od 45 dana moramo dovršiti projekt, ishoditi sve potrebne suglasnosti te dobiti građevinsku dozvolu. Banka i kreditori odobravaju projekt isključivo nakon što su sve dozvole pribavljene…? …arhitektova uloga je da se pobrine, definira i uvaži fizikalna svojstva građevine, geološki sastav tla, mehaničku stabilnost, dinamičku elastičnost konstrukcije, postavi prometnu i infrastrukturnu opremljenost, preispita i kontrolira vlasničke odnose, racionalno se i održivo odnosi naspram okoliša i energije, štiti i valorizira kulturna i prirodna dobra te na kraju dizajnira ciljani life-style hotela.

“…različite uloge, ambicije, ciljevi i načini operiranja sudionika u turističkom projektu presudni su za oblikovanje i moderiranje cjeline koja jednostavno mora uspjeti u zadanom roku…”

Opatija, 24. srpanj 2014.

Dobivena Građevna dozvola. Slavlje….Odlazak na gradilište, geomehanička ispitivanja utvrđuju da je stijenska masa toliko čvrsta da klasični strojni iskop nije dovoljan te će biti potrebna miniranja. Analizom projekta i predviđene dinamike gradnje utvrđeno je da se u projektu ne mogu koristiti materijali koji podrazumijevaju sušenje betona i konstrukcije u rokovima od 30 dana. Svi drveni elementi obloga i podova izbacuju se iz projekta. Sobe će se pokriti tapisonima.

“…arhitektura hotela mora imati mogućnost apsorbiranja različitih i često potpuno kontradiktornih parametara te sposobnost kontinuiranog, 24/7 odlučivanja unutar šizofrenog konteksta kojeg turistički program i njegova ekonomija donosi…”

Zagreb-Rijeka, 28. kolovoz 2014

Privredna banka i HBOR financiraju projekt. Danas imaju sastanak uprave. Hoće li odobriti projekt? Dobro informirani izvori kažu da ne brinemo… Potrebni su svi troškovnici, precizni pokazatelji o ulaganju i povratu sredstava. Studenti arhitekture iz Ljubljane rade maketu hotela. Ne znaju da to što danas izvode u kartonu i striroduru sutra ide u gradnju, u nacrte oplate betona. Bolje je da prešutim ovaj podatak, biti će samo pod nepotrebnim stresom….saznat će ubrzo.

“…za neke struke ili specijaliste, arhitektura je neshvaćena i teško prihvatljiva kombinacija zanesene i otvorene igre, nepredvidivog eksperimenta, te krute pragme izvedbe koja podrazumijeva samo apsolutnu preciznost i praktičnost radnji. Predivno oslobađajuće i zastrašujuće odgovorno…”

Opatija, 15. rujan 2014.

Započinje gradnja. Imamo izvođača za rušenje, široki iskop, miniranja i odvoz materijala. Ponude za izvođenje hotela dala tri građevinska poduzeća. U 5 mjeseci nije moguće izvesti hotel kažu prvi, drugi šute, treći kažu da je sve to ipak moguće.  Imamo li izbora?… Izlazi prvi novinski članak, hotel bombastično najavljen kao “hedonistička oaza”. Iskreno, neugodno mi je zbog naslova. Moja slika i render preko cijele stranice.

“…bez slike i medija arhitektura danas ne postoji. Render i slika projekta u trenu prerasta u priču, priča u istinu… fragmentirani kolaž očekivanog, predvidivo uzbudljivog, sa snažnom potrebom da bude opće prihvaćeno…”

Rijeka, 2. studeni 2014.

Odustaje se od radova  uređenja obale. Projekt plaže i lungo-mare šetnice odgađa se za drugu sezonu. Terminski planovi pokazuju da je jedino moguće dovršiti hotel. Kuća za najam i odmor izvest će se samo u gruboj roh-bau fazi. Potrebno je isprojektirati interijere. Odlazimo kod Tomislava iz Prostorie. Crtamo stolicu, radimo prototip. Želim da stolica izgleda pomalo nezgrapno, zavodljivo ružno….ipak udobna, mekana, živih boja.

“…arhitektura turizma definira okvir specifičnih očekivanja, hotel postaje aparat za življenje obećanih slika, akcije i doživljaja…”.

Rijeka, 10. siječanj. 2015.

Prema ugovoru o građenju s izvoditeljem radova izvedbeni nacrti dijela građevine koji se izvodi dostavljaju se 24 sata prije izvođenja. Osjećaj odgovornosti i neizvjesnosti miješaju se sa adrenalinskim ushitom gradnje. Crtež gotovo da u realnom vremenu prelazi u oplatu, žitki beton u okamenjenu arhitekturu. Na turističkom sajmu u Münchenu počinje prodaja i booking soba. Rezervacije za 15. svibanj potvrđene. Slika hotela i njegovih soba leti cyber prostorom, u stvarnosti betoni blizu trećeg kata.

“…stojim duboko u blatu gradilišta, more i kiša skupljaju se u dnu građevinske jame, dolazi auto, mijenjam cipele i odlazim u studio gdje se slikam sa prototipom stolice za jedan dizajnerski časopis….samo arhitektura može priuštiti ovako različite i bogate osjećaje…”

Opatija, 12. travanj 2015.

Betoniranje hotela završeno, započinju završni radovi na sobama i restoranu. U istom trenu gradnja primarnog i završnog. Kombinacija čistog i prljavog, mokrog i suhog, glatkog i hrapavog, lijepljenog i pribijenog. Hrpe silikona i vijaka, kamioni gipsa i poliuretana, palete keramike i tapisona. Press konferencija za novinare. Tridesetak novinara, fotografa…portali, novine, televizije, agencije, svi obučeni u fluorescentne prsluke, šljemovi na glavama. Arhitekt jedini bez HTZ opreme.

“…turizam kao jedna od globalnih grana tržišne ekonomije možda najbolje oslikava svu podvojenost suvremenog društva koje živi između pomanjkanja strpljenja potrebnog da bi se stvari dovršile, neutažive financijske gladi i neizvjesnosti te kontinuirane i disperzirane medijske ovisnosti za novim i neočekivanim vjestima i proizvodima…”

Opatija, 7. svibanj 2015.

Tehnički pregled hotela. Svi radovi u dijelu hotela prema planu završeni. Kuća za najam ostaje u skeli, odvojena i nadamo se nevidljiva gostima tijekom ljeta, Neki od nas još ne vjeruju. Komisija uz sitne greške i nepravilnosti koje se mogu otkloniti prima objekt. Dobivamo uporabnu dozvolu. Ručak i piće rasteže se duboko u noć. U kasnim noćnim satima skidamo pvc navlake sa stolica koje su upravo stigle, gledamo kako izgleda restoran, poslužujemo prvo piće, pogled na more i pučinu.

Opatija, lipanj, srpanj, kolovoz 2015

Instagram objave hotela. Arhitekturu danas ne treba posebno snimati, dovoljno je samo malo pričekati i uzeti fotografije korisnika hotela. Projekt iako izveden do polovice, dobro prihvaćen, puno gostiju. Primjedbe i recenzije na Booking.com daju ocjenu 9. Nastavak radova i dnevnika u rujnu….

Hotel Na Preluci, Djelovi Dnevnika, 15.5.14 – 15.5.15

Leave a Reply