superprostor

 

 

[space fw_shortcode_id=”1″]

OBJEKAT: Kuća P
MESTO: Brašov (Rumunija)
PROGRAM: Jednoporodična kuća
POVRŠINA: 284 m2
GODINA: 2010.
AUTOR: Andrian Ianchis
FOTOGRAFIJE: Magda Vieriu

[space fw_shortcode_id=”3″]

Projekat Kuća P preispituje granice tipologije i pristup oblikovanju jednoporodičnog stanovanja u prostornom i društvenom kontekstu periferne zone grada Brašov u Rumuniji. Osnovni cilj autora projekta bio je da se uspostavi kritički stav prema kontekstu tipične nekontrolisane postkomunističke suburbije u kojoj kuća nastaje, a da se pritom ne bude pretenciozan i ekstravagantan u toj nameri.

 

Skromna površina parcele od 400 m2 i njena ugaona pozicija uticali su na neuobičajeno pozicioniranje kuće. Autori su odlučili da objekat povuku u dubinu parcele i time smanje njegovu sagledivost sa ulice, dok visoka drvena ograda dodatno povećava nivo intimnosti, posebno otvorenog prostora.

 

Čitavo dvorište smešteno je ispred kuće, praveći inverziju uobičajenog sleda prostora (prednja bašta kao polujavna prelazna zona – kuća kao barijera – privatna bašta iza kuće). To je ostavilo dovoljno prostora za smeštanje prostrane terase, koršakaškog igrališta, parking prostora i bašte sa različitim vrstama zelenila, uz ulicu ali izolovano od nje.

 

 

[button fw_shortcode_id=”1″]

 

Priredio: Dragan Marković

 

 

Inverzna kuća

Leave a Reply