Danas, 1. decembra u Klubu-knjižari-galeriji “Glasnik”, u Beogradu, biće predstavljena nova knjiga profesorke Ljiljane Blagojević.

O knjizi će, osim autorke, govoriti prof. dr Milanka Todić, akademik Đorđe Zloković i prof. dr Ješa Denegri.

Knjiga ima oko 250 fotografija, od kojih se neke prvi put objavljuju, jer su iz različitih muzeja i privatnih zbirki, tako da knjiga, osim izuzetno vrednog i zanimljivo pisanog teksta, poseduje i poseban vizuelni identitet.

Uzbudljiva, inovativna, originalna i izuzetno nadahnuto napisana studija o moderni na Mediteranu, prati graditeljsku kreativnost i misaone konstrukcija Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića kroz prizmu višeslojne transpozicije ideoloških ravni modernizma u mitski mediteranski prostor, ali i obrnuto.
Milanka Todić, Univerzitet umetnosti u Beogradu

Funkcionalna sinteza strogog naučnog razmatranja zasnovanog na proverenim činjeničkim podacima, s jedne, i vrlo zanimljivog i odnegovanog pisanja, s druge strane, može se podvesti pod savremenu kategoriju interdisciplinarnih studija kulture. Lucidno je pronađen i naslov teksta, koji glasi Itinereri, a što podrazumeva prisni ljudski, umesto jedino profesionalni odnos obojice arhitekata s geografskim i kulturnim ambijentom njihovog delovanja.
Ješa Denegri, Univerzitet u Beogradu

Posebno značajan doprinos ove monografije jeste u tome što daje argumentovanu naučnu diskusiju i objašnjenje relacija regionalne arhitektonske misli i prakse u odnosu na širi okvir evropske arhitektonske teorije.
Akademik Đorđe Zloković, Srpska akademija nauka i umetnosti

2015_Moderna_i_Mediteran_book

NASLOV: Itinereri: Moderna i Mediteran
Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića
AUTOR: Ljiljana Blagojević
UREDNIK: Milka Zjačić Avramović
IZDAVAČI: JP Službeni glasnik saizdavaštvo sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu
GODINA: 2015.
DIMENZIJE: 20×24 cm
STRANICA: 240
ISBN: 978-86-519-1903-2
POVEZ: Broširan povez

 

 

Itinereri: Moderna i Mediteran – Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića

Leave a Reply