The Absolute Towers

Ova dva stambena nebodera nazvana Absolute World nalaze se u Mississaugi, predgrađu Toronta u državi Ontario. Svojim izgledom prolaznike podsjećaju na ljudske figure. Niža zgrada od 50 spratova, nazvana Building E talasastim linijama podsjeća na žensko tijelo. Stanovnici grada kažu da ih obline podsjećaju na Marilyn Monroe. Viša zgrada, Building D ima 56 spratova i predstavlja muško tijelo. Absolute World kompleks postao je i prije završetka izgradnje turistička atrakcija do tada malo poznatog predgrađa Toronta i dobar primjer kako i stambena arhitektura može postati svjetski poznata.

The Doha Tower

Doha Tower u Kataru proglašena je jednom od najboljih visokih zgrada na Bliskom istoku i Africi. Fasada je napravljena u više slojeva kako bi se zaštitilo od sunca i vrućine, a istovremeno pruža dovoljno svjetlosti. Ovaj fascinantni toranj spoj je modernog i drevno islamskog dizajna. Zgrada je završena u martu 2012.

Palazzo Lombardia

Palazzo Lombardia, smještena je u Milanu u Italiji i dobitnik je prestižne CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) nagrade. Palazzo Lombardia nudi niz otvorenih prostora i prolaza. Središnji dio zgrade je trg pokriven zakrivljenim staklenim krovom.

1 Bligh Street

1 Bligh Street zgrada nalazi se u srcu Sidneja. Visoka je preko 135 metara. Fasada je napravljena od dva sloja, prvi je stakleni koji pruža prozračnost, a drugi se sastoji od hibridnog sistema. Središnji dio otvoren je sve do vrha, što daje osjećaj otvorenosti.

Al Bahar Towers

Al Bahar Towers u Abu Dhabiju proglašena je najinovativnijom visokom zgradom na svijetu. Posebna je zbog pomične fasade, koja se otvara i zatvara u skladu sa kretanjem sunca. Ovo moderno čudo rađeno je po uzoru na tradicionalnu islamsku kulturu.

Izabrane najljepše visoke zgrade na svijetu

Leave a Reply