Skip to toolbar

Savez arhitekata Crne Gore organizuje izložbu arhitektice Sunčice Milošević, čiji je naziv „U potrazi za identitetom kroz socijalističku arhitekturu bivše Jugoslavije –preobražaj napuštenog spomenika „Doma revolucije“, jugoslovenskog spomenika NOB-e u Nikšiću“.

1273061_10102940938986510_2039533706_o

Izložba će biti otvorena u srijedu, 2. oktobra, u 20 časova, u prostorijama Saveza arhitekata u ulici Balšića br. 50 u Podgorici.

Arhitektica Sunčica Milošević je za svoju magistarsku tezu na Univerzitetu Sinsinati, u SAD, predložila izmišljenu projekciju događaja koji prikazuju psihološke faze društva gdje spomenik postaje dio svakodnevnog života i kulturnih zbivanja, dio društva koje više ne osjeća bijes ili stid prema ovom objektu ili njegovom utopijskom snu.

Dom revolucije u projektu evoluira u stanje prihvatanja i postaje mjesto okupirano svakodnevnim aktivnostima njegovanja i promovisanja visoke kulture i umjetnosti.

U kolaž tehnici, u umjetničkom i fizičkom smislu izložena je metoda sedam odabranih psiholoških ciklusa i faza i to: aspiracija, zapostavljenost, destrukcija, sram, pokajanje, uzdignuće i ponos, koje predstavljaju evoluciju mentalnog i estetskog odnosa prema arhitekturi Doma revolucije u Nikšiću.

Kompletan projekat na engleskom jeziku se nalazi na web adresi:
http://issuu.com/suncica/docs/home_of_revolution

Izložba Sunčice Milošević u prostorijama SACG

Leave a Reply