Savez arhitekata Crne Gore organizuje izložbu arhitektice Sunčice Milošević, čiji je naziv „U potrazi za identitetom kroz socijalističku arhitekturu bivše Jugoslavije –preobražaj napuštenog spomenika „Doma revolucije“, jugoslovenskog spomenika NOB-e u Nikšiću“.

1273061_10102940938986510_2039533706_o

Izložba će biti otvorena u srijedu, 2. oktobra, u 20 časova, u prostorijama Saveza arhitekata u ulici Balšića br. 50 u Podgorici.

Arhitektica Sunčica Milošević je za svoju magistarsku tezu na Univerzitetu Sinsinati, u SAD, predložila izmišljenu projekciju događaja koji prikazuju psihološke faze društva gdje spomenik postaje dio svakodnevnog života i kulturnih zbivanja, dio društva koje više ne osjeća bijes ili stid prema ovom objektu ili njegovom utopijskom snu.

Dom revolucije u projektu evoluira u stanje prihvatanja i postaje mjesto okupirano svakodnevnim aktivnostima njegovanja i promovisanja visoke kulture i umjetnosti.

U kolaž tehnici, u umjetničkom i fizičkom smislu izložena je metoda sedam odabranih psiholoških ciklusa i faza i to: aspiracija, zapostavljenost, destrukcija, sram, pokajanje, uzdignuće i ponos, koje predstavljaju evoluciju mentalnog i estetskog odnosa prema arhitekturi Doma revolucije u Nikšiću.

Kompletan projekat na engleskom jeziku se nalazi na web adresi:
http://issuu.com/suncica/docs/home_of_revolution

Izložba Sunčice Milošević u prostorijama SACG

Leave a Reply