pogledaj.to

Bosanskohercegovačka udruga “Akcija”, u suradnji s kolektivom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, pokrenula je građansku akciju solidarnosti “Ja sam Muzej” kojom želi domaću i međunarodnu javnost podsjetiti na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena skoro tri godine. “Akcija” poziva muzejske ustanove Hrvatske na solidarnost s kolektivom Zemaljskog muzeja BiH.

1

Zemaljski muzej BiH, osnovan 1888. godine, jedna je od sedam institucija od značaja za BiH, koje nemaju riješen pravni status. Niti jedan organ vlasti u BiH nije preuzeo osnivačka prava Zemaljskog muzeja zbog čega se muzej našao u najtežoj situaciji od njegovog osnivanja. Zbog takvog stanja, Muzej je zatvorio vrata za javnost 4. listopada 2012. godine.

2

Velika građanska akcija “Ja sam Muzej” je počela 3. kolovoza i svakodnevno se odvijaju dežurstva za Muzej na koja dolaze javne ličnosti iz svih društvenih sfera, ali i obični građani i građanke kako bi se poslala poruka podrške kolektivu Muzeja i izvršio pritisak na aktere političkih odluka o potrebi što skorijeg otvaranja ove muzejske institucije.

0

“Iako je godinama Muzej preživljavao od grantova namijenjenih održavanju zbirki, zbog radikalnog smanjivanja njihovog iznosa, kolektiv Muzeja ostao je na sredstvima koja ne predstavljaju ni petinu budžeta potrebnog za normalno funkcioniranje ove institucije. Zbog toga, uprava i kolektiv Zemaljskog muzeja odlučili su 2012. godine zatvoriti vrata Muzeja za javnost. Slike zakovanih vrata Muzeja obišle su svijet.

Unatoč tome, Muzej nastavlja raditi, a radnici bez ikakvih primanja već tri godine dolaze svakodnevno – dežuraju i čuvaju kulturno blago pohranjeno u ovoj instituciji. Nerijetko smo u javnosti mogli čuti optužbe i komentare o nemarnim i neodgovornim radnicima Muzeja te o menadžmentu nesposobnom za upravljanje institucijom, čime su se ignorisali pravi uzroci problema – neriješen pravni i finansijski status, kao i nemar  odgovornih političkih elita za status Muzeja.

7

Esad Vesković, konzervator i restaurator na Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH od 1988.

6

Fadila Hasanbegović, higijeničarka i čuvarica izložbe u Zemaljskom muzeju BiH od 1995.

Akcijom ‘Ja sam Muzej’ želimo promijeniti javni imidž Zemaljskog muzeja u medijima i javnosti, ukazati na tešku i neodrživu egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalaze zaposlenici Muzeja i čiji se broj svakodnevno smanjuje, senzibilizirati javnost u BiH i šire o vrijednosti i multikulturalnom karakteru kolekcije koju Muzej čuva, kreirati filantropske akcije za Muzej, ‘okupirati’ Muzej serijom kulturnih događaja (izložbe, koncerti, performansi), javnih debata i dobrotvornih akcija, ojačati kapacitete samog Muzeja – i, što je najvažnije, vratiti pitanje spašavanja Zemaljskog muzeja na dnevni red donosilaca političkih odluka”, stoji na službenim stranicama.

8

Dražen Kotrošan, kustos ornitolog, načelnik Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja od 1998.

9

Edina Djana, na Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH od 2007.

Akcija ‘Ja sam Muzej’ sastoji se od art akcija – portreta i priča radnika i radnica Muzeja te autorskih tekstova o Muzeju istaknutih bh. i regionalnih književnika/ca i esejista/ca – i dežurstva za Muzej, u koje su uključeni svi relevantni društveni akteri, javne ličnosti i građani/ke, šaljući poruku o hitnosti rješavanja statusa Zemaljskog muzeja.

3

Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH od 2008.

Također, u akciju se možete uključiti slanjem pisama na adrese odgovornih ministara kulture i sporta ili postati prijatelj Muzeja kroz donaciju tehničke opreme s liste neophodnih predmeta ili usvajanjem, tj. restauracijom predmeta iz Muzeja.

Podršku ovoj inicijativi već su dale muzejske i kulturne institucije u Sloveniji, što je rezultiralo sjajnom simboličnom podrškom svih muzejskih institucija Slovenije.

4

Ana Marić, kustosica za mlađe željezno doba i numizmatiku na Odjeljenju za arheologiju, u Zemaljskom muzeju BiH od 2009.

5

Damir Lazzari, tehnički konzervator na Odjeljenju za etnologiju, u Zemaljskom muzeju BiH od 1996.

Građani i građanke BiH i regije svakodnevno će biti informirani o provedenim aktivnostima/akcijama u Zemaljskom muzeju na web stranici jasam.zemaljskimuzej.ba i društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram.

I vi se možete uključiti u pomoći muzeju (ovdje), a tko sve dežura za muzej svakodnevno možete pratiti ovdje.

Ja sam Zemaljski muzej BiH i odbijam da me unište

Leave a Reply