vizkultura.hr

 

Grad. Podvojenost napetosti, iščekivanja; nove slike, brza inteligencija snalaženja, trema, strah od nepoznatog. Novi grad, tvoj grad, nekoliko sati, par dana, beskonačan, neshvatljiv, stran, opsežan, prljav, kreativan, zelen, opušten, jedinstven…

Budim se, grad je predivan, mrzim ga, volim, plačem, bolujem, otkrivam, upoznajem – sve se događa odmah – Andy Warhol, Beatlesi, Denis Hopper, scena, ulice, taxiji, reklame, LSD, umjetne trepavice, perike, crveno, crveno, crveno…Poza, umjetnost i 15 minuta slave, Marthin Luther King i rasizam. New York, Aleksandrija, Atena, bogovi, Zeus, Firenca, sushi, Michelangelo, antika, zlatni rez, atriji dorskih i jonskih stupova, palazzoi, Petrarca, Goethe, ljubavni soneti, haiku…Pitam ljude na ulici što i gdje pojesti, gdje prespavati, kako nabaviti novac, upoznajem Kraljicu Engleske, i Shakespearea u Londonu… To je mjesto za ironiju, stalno stanje kontradikcije. Brojevi, statistika, empatija, angažiranost, opasnost, sigurnost, sve je to grad. Pariz, Peking, revolucija, osjećati se kao kod kuće, umrijeti za ideju grada, destrukcija, predanost, užitak, odlučnost; Hamurabi, Gilgameš, Konfucije, Beč, umjetnost, secesija, umrijeti u gradu; Jakarta, rađati se iznova, biti izgubljen, biti mnoštvo, biti povezan, Alah, internet….

Knjiga Quantum City plod je istraživanja narativa o nama na svijetu, o našim odnosima kroz koje stvaramo habitate. Knjiga iz koje stoji istraživački tim Katedre za CAAD na ETH u Zurichu i Singapuru (Ludger Hovestadt, Vera Bühlmann, Miro Roman, Diana Alvarez, Michael Sebastian) je ekstrakt beskonačnosti lista, indeksa, povijesti mišljenja; enciklopedija, roman, sonet, novela, dnevnik, reklama, drama, ep, magazin, kolekcija, egzemplar, fikcija, utopija, distopija, auto-referencija, filantropija…Isto tako, ona to nije. To je knjiga koja ima beskonačno mnogo autora, ili nema niti jednoga. Ona dijeli sličnost pisanja sa Ecovim Infinity of Lists, sa A History of the World in 100 Objects ili čak Foucaultovom Povijesti znanja, djelima koje stvaraju znatiželju za znati još više, još dublje, još drugačije. Svaki kraj je ujedno i početak novog putovanja u neke nove ideje, neke nove gradove.

QC_indexes

Quantum City predstavlja i govori o avatarima, o mnogostrukim Orlandima, o mnogostrukim gradovima, o nepostojanju fiksne lokacije življenja, o slojevitosti razdoblja u gradu, o njegovoj kompleksnosti. Gradovi su ogledi kultura, civilizacijskog dosega, promjenjivih fokusa inteligencije; adaptabilni, dekadentni. Svako razdoblje ima zadatak nanovo promisliti i preispitati grad.

S jedne strane poznajemo diskurs u kojem generičko stvara novo promatranje grada u kojem sve postaje optimizirano i dizajnirano. Generičko stvara globalni svijet, ali i izjednačava sve nijanse postojanja. Quantum City je svjestan da znanstvani diskurs o gradu ne može opisati kompleksnost u kojoj se sastaju i urbs i civitas, u kojem beskonačnost stvari bez koristi daje neopisiv, neklasificirajući, znanstveno nesaglediv karakter grada. Quantum City smatra da je potrebno usavršiti pristup promatranja generičkog i afirmira ideju grada kao pozitivnog, slojevitog mjesta bogatog iskustvima. Quantum City prisvaja slike, događaje i aktere tisućljetne povijesti znanja unutar 800 stranica. To je u doslovnom smislu knjiški information overload koji pretpostavlja našu angažiranost i poziva na daljnje istraživanje većine referenci na koje se knjiga poziva.

QC_cover

Što uopće predstavljaju gradovi? Autori u prologu navode kako u trenutku u kojem provedemo vrijeme čitajući i putujući, dolazimo do zaključka da su gradovi oduvijek bili mjesta na kojem obitavaju bogovi. Oni su mjesta na kojima se manifestira beskonačnost, na kojima ono nemjerljivo, pretjerano postaje dobrodošlo. Gradovi su mjesta na kojima postoji komedija, tragedija, drama, ironija, zamke, intrige, ostvarenja snova, neopisive ljepote…Teme o kojima izbjegavamo razmišljati jer nas čine nelagodnima. Izazivaju nas. Ipak, gradovi nam žele dobrodošlicu, ali samo ako slijedimo njihova pravila. Gradovi nikada ne oponašaju prirodu i njene cikluse promjene. Zakoni koje stvaraju gradovi stvaraju se posredno, putem članaka i odjeljaka, kroz pretjeranost, kaos i plan…I našu interakciju s njima.

 

Knjiga je dostupna na:
http://www.amazon.com/Quantum-City-Applied-Virtuality-Book/dp/3035606269/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1437979323&sr=8-2&keywords=quantum+city

 

A Quantum City, Mastering the Generic
Applied Virtuality Book Series, vol. 10
Ludger Hovestadt, Vera Bühlmann, Diana Alvarez-Marin, Miro Roman, Sebastian Michael
824 pages, 6.6 x 2.3 x 9.6 inches, 1.7 pounds
Hardcover
English
ISBN-13: 978-3035606263
Publication Date: 12.06.2015

Kako razgovarati o gradovima?

Leave a Reply