U utorak 6. svibnja, s početkom u 18 sati, na lokaciji obnovljenog Francuskog paviljona u Studentskom centru u Zagrebu održat će se javni razgovor na temu Vidim budućnost… @ Francuski paviljon. U razgovoru sudjeluju mr. sc. Alan Braun (dipl. ing. arh., voditelj obnove paviljona), Miran Kurspahić (redatelj i glumac), Saša Šimpraga (publicist i aktivist), Davor Sanvincenti (umjetnik), a razgovor moderira Marta Kiš (povjesničarka umjetnosti i kustosica).

Francuski pavljion nakon obnove 2014., snimio Damir Zizic
*Francuski paviljon, foto: Damir Žižić

Francuski paviljon izgrađen je davne 1937. godine, prema projektu inženjera Bernarda Lafaillea i arhitektaRoberta Camelota, a svojim je inovativnim građevinskim rješenjima već tada prepoznat kao izuzetno ostvarenje paviljonske arhitekture. Nakon niza godina zapostavljanja, koja su rezultirala propadanjem, u 2014. godini završava se obnova Francuskog paviljona. Prostor je zadržao svoju izložbenu namjenu, ovog puta kulturnog, a ne sajmišnog, predznaka. Upravo zbog svoje arhitektonske zanimljivosti, prostor paviljona nameće se kao izuzetan primjer višenamjenskog, zahtjevnog, ali i inspirativnog prostora, čija budućnost je u fokusu ovog razgovora.

Razgovor je dio programa Umjetnička vrtna kućica, koji od 2013. provodi uredništvo Života umjetnosti – časopisa za suvremena likovna zbivanja u suradnji s drugim instituacijama i istaknutim akterima akademske i umjetničke scene.

Više o programu možete pronaći na: www.zivotumjetnosti.blogspot.com

vizkultura.hr

Kakva je budućnost francuskog paviljona?

Leave a Reply