O Kotor APSS-u

Kotor APSS-a je osnovan od strane studija DVARP, kao segment Kotor ART-a. Pozvali smo arhitekte profesionalce, studente i poštovaoce da nam se pridruže u starom austrijskom zatvoru u starom gradu Kotor.

Ljetnja  arhitektonska škola je ideja koja postoji već neko vrijeme. Postoji mnogo razloga zbog kojih smo se posvetili ovoj inicijativi i uprkos činjenici da su ljetnje radionice i škole jako zastupljene u regionu i u svijetu, ova praksa u Crnoj Gori nije bila zastupljena u dovoljnoj mjeri.  Ali postoje neki, mnogo važniji, razlozi zbog kojih je važno okupiti arhitekte u Kotoru.

Velike praznine u planskim legislativama i prevrati u socijalnim, političkim i ekonomskim okolnostima doveli su do bitne zloupotrebe prostora u mnogim gradovima duž Jadranske obale. U potrazi za brzim oporavkom, ugostiteljski i turistički orijentisani projekti izgledali su kao najjednostavnija i najprofitabilnija mogućnost. Nezavisno od komercijalnih, odnosno razloga vođenih profitom i legislativom stvorenog ambijenta, postojao je očigledan deficit ovih kategorija, naročito u atraktivnim turističkim destinacijama na crnogorskom primorju. Popularnost gradova, kao što su Kotor, Budva, Petrovac, Bar i ostalih naglo je rasla, a time i potreba za novim prostorima. I dok je Budva doživjela devastaciju u urbanom i arhitektonskom smislu, gradovi poput Kotora uspjeli su da sačuvaju formu, duh i šarm koji su oduvijek imali. Kotor će, naravno, nastaviti da se razvija i širi, stoga mi želimo da budemo tu, kao arhitekti, studenti i mislioci.

Lokacija: Zgrada starog zatvora, Stari grad, Kotor, Crna Gora

 Mentori i predavači:

 • Boštjan Vuga, SADAR+VUGA, Ljubljana
 • Simon Hartmann, HHF arhitekta, Basel
 • Saša Begović Marko Dabrović, 3LHD Architects, Hrvatska
 • Andreas Ruby, Ruby Press, Berlin.
 • Hubert Klumpner, Urban-Think Tank, Cirih
 • Dijana Vučinić, DVARP, Crna Gora
 • Ivan Milošević,  AIM Studio, Crna Gora i
 • Marko Stjepčević, UCG, Crna Gora
 • Borislav Vukićević, arhitekta i novinar
 • Veljko Radulović, Studio Grad, Crna Gora
 • Nikola Novaković, Enforma, Crna Gora
 • Vladimir Lalo Nikolić, arhitekta, Berlin
 • Slobodan Radoman, OMA, USA

Termin: 04 –14. jul 2013

Program:

Jul 04 – 14 – Kotor APSS ljetnja škola arhitekture

Jul 04 – 14 – Competitive Hypothesis, Think space 2012 izložba

Kotor APSS finale

Jul 12 –  Open Prison night i Panel diskusija

Jul 13 – Open prison – prezentacija studentskih radova

Jul 14 – APSS Talk Konferencija

(Ulaznica: 20€ / za studente 13€  @ Zgrada starog zatvora, Stari grad, Kotor)

Rezervacije: tickets@kotorapss.me

Tema APSS 2013:

Južni Jadran obuhvata dio jadranske obale u koju ulazi teritorija crnogorske obale i južnog dijela Hrvatske obale. Ovaj prostor je objedinjen jednim od prvih regionalnih planova – “Regionalni plan Južnog Jadrana” koji je donešen krajem 60ih godina prošlog vijeka (1964-1968). Plan je bio inicijativa SFR Jugoslavije, a izrađen je u saradnji sa UNDP programom. Ovaj plan je bio početak institucionalnog bavljenja prostornim planiranjem na ovim prostorima dok je u isto vrijeme bio, na izvjestan način, i sredstvo modernizacije bivše države.

Plan je inaugurisao turizam kao ekonomski potencijal regiona. Turizam je uzet kao dopuna postojećoj ekonomiji i način da se odmor na primorju približi radničkoj klasi indutrijalizacije.

Pedeset godina kasnije turizam ima potpuno drugačiju ulogu u našem društvu. Smatra se glavnom razvojnom granom crnogorske ekonomije i velikim izazovom kad je u pitanju Urbano planiranje. Dok je “Regionalni Plan Južnog Jadrana” razvoj turizma mjerio razvojem infrastrukture, kulture, brojem zapošljenih i proizvodnjom, u toku 90ih mi smo se fokusirali na broj kreveta, kao osnovno mjerilo razvoja turizma.

Čini se da je jedan od ključnih momenata koji su uticali na urbanistički haos na obali bila inauguracija apartmana kao osnovne smještajne jedinice. Proizvodnja apartmana, odnosno slobodnih kreveta je bila značajno jeftinija, brža i manje zahtjevna od proizvodnje, odnosno građenja hotela. Sama jedinica je multiplicirana i svojom strukturom uticala na formiranje kako arhitekture tako i šireg urbanog okruženja i određenih obrazaca u društvenim kretanjima.  U toku 90ih sam apartman je kreirao određena urbanistička stanja na obali koja pokušavamo ispraviti danas.

Radionica će se baviti pojmom “mjesta” u širem urbanom kontekstu i njegovom transformacijom pod uticajem nekontrolisane izgradnje stanova, zahtjeva tržišta i ubrzanim razvojem prouzrokovanim tranzicijom.  Želimo da se vratimo i proučimo suštinu grada i njegove arhitekture na jednoj strani i rezidencijalne – smještajne jedinice, kao jednog od osnovnih elemenata gradskog okruženja na drugoj strani.

Radionica će istražiti nove elemente koji će redefinisati odnos između arhitekture i urbanih sistema u gradu i unaprijediti gradsko okruženje promjenom njegovih fundamentalnih komponenata.

detaljnije na sajtu kotorapss.me

Kotor APSS 2013

Leave a Reply