POSTER 1 JUL

 

Zgrada Starog Zatvora
Kotor, Crna Gora
www.kotorapss.me

 

datum: 9 – 19 Jul, 2014

mjesto: Kotor, Montenegro

 

učesnici:

Matthias Armengaud,  AWP

Bart Lootsma,  University of Innsbruck

Kersten Geers,  KGDVS

Joerg Stollmann,  TU Berlin

Srđan Jovanović Weiss,  NAO

Milica Topalović,  ETH

Boštjan Vuga,  SADAR+VUGA

Simon Hartmann,  HHF

Dijana Vučinić, DVARP

 

web:               kotorapss.me

aplikacije:    Do 1. jula,  apply@kotorapss.me

 

Kotor APSS 2014 tema

Hotel Fjord je najvidljivija i najveća struktura koja je bila zamišljena i izgrađena za vrijeme jugoslovenskog razdoblja u Kotoru, a koja sada čeka na intenzivniju upotrebu. Pored Fjorda postoje još najmanje četiiri lokacije u različitim stanjima – uglavnom minimalne ili skoro nikakve upotrebe, koja se može definisati kao programska praznina u središtu Kotora.

GH Fjord, kao što smo ga zamislili, će generisati urbanu transformaciju u širem području oko hotela. Sa sličnim pristupom u tertmanu napuštenog zemljišta u industrijskim zonama oko Hotela Fjord, ovaj dio Kotora može se transformisati u novi grad. Ovo bi mogao da bude kontrapunkt Starog grada preko zaliva, ne samo sa svojim novim strukturama, arhitekturom i programom koji nudi, već i u načinu života. Transformacija ove zone u dinamičnu novu zajednicu će privući drugačiju publiku, koja će ponovo napraviti Kotor središtem dešavanja – ,,hotspot’’ crnogorskog primorja. Cilj je da se animiraju različite vrste potrošača, mlađih turista, zainteresovanih za savremeni način života, za umjetnost. Kotor je nekad bio poznat kao ovakvo mjesto, sa svojim umjetničkim festivalima, pozorištem, karnevalima. Krajnej je vrijeme da se ova slika Kotora vrati.

APSS 2014 će se ove godine baviti ovom programskom prazninom i mentori će raditi na tome sa studentima iz različitih arhitektonskih škola u Evropi. I više od toga, postojaće akademski put ka APSS-u koji uključuje akademske diskusije i izlaganja, koja se bave temama razrađenim na prošlogodišnjoj radionici i u vremenu između dva izdanja APSS-a. Timovi koji stoje iza koncepta Studije GH Fjord, kao i APSS programa za prošlu i ovu godinu, bili su odabrani i za komesare ovogodišnje crnogorske postavke na XIV Bijenalu arhitekture.  Na ovaj način, mi smo usmjerili naše istraživane i ka drugim temama, drugim objektima kojima je potreban urgentan tretman takođe.

Kustosi postavke “Treasures in Disguise” (Prikrivena blaga) Crnogorske postavke na Venecijansko bijenalu arhitkture su Dijana Vucinic (DVARP), Bostjan Vuga (SADAR+VUGA), Simon Hartmann (HHF), Ilka and Andreas Ruby (Ruby Press) i Nebojša Adžić (SACG).

Crnogorski Paviljon predstavlja četiri primjera kasno-modernističke arhitekture tipične za Crnu Goru u periodu između 1960 i 1986. godine. Kada su ove zgrade prvi put otvorene zračile su entuzijazmom i samopouzdanjem koje su njihovi graditelji nosili povodom novog društva koje su stvarali. Samo nekoliko decenija kasnije, ove zgrade otjelotvoruju nešto sasvim suprotno: slabo korišćeni (ako uopšte) i održavani (ako ikada završen) prostor, one predstavljaju dokaz neuspjeha modernizma. Izgleda da niko nije u stanju da prepozna bilo kakvu vrijednost u njima, pa je njihova sudbina zapečaćena: propadanje i rušenje. Jedan od ovih objekata je i Hotel Fjord. Kotor APSS će nastaviti misiju postavke “Treasures in Disguise”. Diskutovaćemo probleme i teme inicirane samom izložbom i pokrenuti debate u crnogorskoj javnosti i među profesionalcima iz drugih krajeva svijeta.  Inspiracija je proistekla iz legendarnog putovanja brodom iz 1956. godine koje je organizovala grupa mladih međunarodnih arhitekata, kasnije poznatih kao TIM X, koji su iz Venecije doputovali u Dubrovnik na X sjednicu CIAM-a. Na tom putu, Jaap Bakema, koji je inicirao putovanje, predložio je presjedanje u Splitu gdje je grupu upoznao sa Dioklecijanovom palatom. Za Bakema, Dioklecijanova palata je bila referenca kako moderni urbanizam može obraditi istoriju bez pristupa Tabula Rasa, uzimajući istorijski grad kao sastavni dio bilo kog savremenog urbanog projekta. Ovim Panelom želimo da istaknemo da je ovaj stav o izgrađenom okruženju danas važan za Crnu Goru i za skoro sve zemlje Balkana, da bi se podigla svijest o kulturnom nasljeđu modernizma.

Objedinjavanjem svih ovih inicijativa, kao dio značajnog zajendičkog napora – Studija za Hotel Fjord, ljetnja škola, Crnogorski Paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji,  Panel diskusija i APSS talk konferencija – mi smo uvjereni da možemo pokrenuti moćni razvojni impuls, ne samo od hotela Fjord, već cijelog novog dijela Kotora i konačno grada Kotora.

photo Patricia Parinejad

Fotografije sa Kotor APSS 2013.

DSC_1apss 2013 (1024x622)

DSC_5576  DSC_5624 (1024x683)  DSC_5966 (1024x683)

DSC_6060 (1024x683)

DSC_6176 (683x1024)  DSC_6384 (1024x683)

DSC_6677 (1024x683)

DSC_6683 (1024x683)

DSC_6809 (683x1024)

DSC_6998 (1024x683)

 

Kotor APSS 2014

Leave a Reply