Ova montažna kuća- Oruga (Gusjenica) za kolekcionara umjetničkih djela i njegovu porodicu smještena je na padini u predgrađu Santjago de Čilea, u novoj stambenoj četvrti. Kako bi se smanjili troškovi i vrijeme izgradnje, kao građevinski materijal su korišćeni polovni kontejneri za transport.

Postojala su dva osnovna cilja prilikom izgradnje ovog objekta.

Prvi je bio da se postigne intergacija objekta u pejzaž Anda, koji je veoma jak vizuelno i tektonski. Ovo je postignuto time što je kuća postavljena kao da se “odmara” na padini. Kao rezultat toga, ulazni dio i dječije spavaće sobe su nagnute u prostoru, i istovremeno služe kao svjetlarnik.

Drugi cilj je bio da se omogući cirkulacija spoljašnjeg vazduha kroz sve sobe, kako bi se postigla ušteda na uređajima za klimatizaciju. U ovom pogledu išlo se sa strategijom da se sadržaj organizuje duž “pruga” i da se formira određeno rastojanja između njih, kako bi se postakla cirkulacija svežeg vazduha koji dolazi sa planine.

Kuća je potpuno integrisana u ambijent zahvaljujući i materijalu od kog su kontejneri napravljeni – gvožđu, koji će, kako vremenom bude oksidirao, imati crvenkastu boju koja je srodna sa bojom planine. Montažna, ali ipak luksuzna, ova porodična kuća je napravljena od 5 dugih, 6 kratkih i jednog kontejnera za špediciju koji se koristio za dvorište i bazen.

Arhitektonski elementi kao što su prozori, vrata i svjetlarnici su pojednostavljeni i multiplicirani, ne samo radi smanjenja troškova, već da bi se postigla smirenost u oblikovanju.

 

Enterijer kuće Oruga je moderan, svijetao i prozračan. Zajednički prostori su smješteni u nižem dijelu kuće, i na njima su postavljeni prozori od poda do plafona, koji uokviruju fantastičan pejzaž.

Pametnom upotrebom korišćenih sirovina niisu  se samo smanjili troškovi i ubrzala gradnja , već je” staro dobilo  novi sjaj”.

 

www.designboom.com

Kuća Gusjenica – staro je dobilo novi sjaj

Leave a Reply