Skip to toolbar

Perforirani betonski zid zaklanja dvorište ove kuće u Singapuru, koju su projektovali Formverkz arhitekte, od niskih sunčevih zraka i radoznalih pogleda susjeda.

Zid koji spaja dva bloka kuće ima otvore u obliku šare koja liči na obrnuto Brajevo pismo.

„Perforirani betonski zid omogućava strujanje vazduha i kroz njega se može baciti pogled na baštu iza, ali istoremeno štiti od zapadnog sunca i od pogleda susjeda“, kažu arhitekte.

Blokovi kuće su pozicionirani sa obje strane bazena, a bašte su na prednjem i zadnjem dijelu, što je raspored po uzoru sjeverno- kinesku tipologiju, ali prilagođen tropskoj klimi.

„Slično tradicionalnoj tipologiji dvorišta, unutrašnje jezgro je privatni, osiguran i dobro ventlisan spoljašnji prostor čija je namjena proširenje porodičnog prostora“, kažu autori.

Sa nivoa ulice kući se pristupa preko stepeništa, koje vodi do terase, koja se nalazi na vrhu garaže.

Prizemlje je popločano travertinom i spolja i iznutra, podijeljeno centralnim bazenom koji razdvaja dnevni boravak sa jedne strane, od trpezarije i kuhinje sa druge.

Gornji spratovi natkrivaju ove prostore, štiteći ih od kiše. Spiralno stepenište vodi do soba, studija i kupatilima, sa obje strane, koje povezuje balkon koji okružuje dvorište.

 

dezeen.com

Kuća sa dvorištem

Leave a Reply