Samo jedna ponuda za Kupare stigla je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za realizaciju toga turističkog kompleksa u Župi dubrovačkoj. Riječ je o ponudiAvenue Grupe, ruskom kapitalu koji, kako je najavljeno prilikom otvorenja ponuda, u Župu dubrovačku želi dovesti svjetske brandove poput Ritz-Carltona, izvještava Dubrovački vjesnik. Samo jedna ponuda za Kupare na dubrovačkom području nije bila očekivana vijest. Očekivanja javnosti išla k većem broju ponuda, već iz razloga što ponudbenu dokumentaciju za obvezujuće ponude otkupilo pet potencijalnih ulagača, od njih ukupno šest koji su još lani poslali svoja pisma namjere.

1

Kako su neobvezujuće ponude predali veliki turistički igračiKarisma Hotels Adriatic, konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International, Valamar i turska Rixos grupa (više ovdje), oni “mali” prvi su od svega odustali. Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, koja je u obnovi kompleksa vidjela jedinstvenomjesto za spoj turizma i zadrugarstva te mjesto plasmana proizvoda domaćih hrvatskih zadruga, odmah je znala da su joj uvjeti natječaja nedostižni. Nakon što je konačno završilo obvezujuće prikupljanje ponuda za 99 godišnju koncesiju nad bivšim vojnim odmarališnim kompleksom u Kuparima, Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka izjavio je da jeočekivao više ponuda za Kupare obzirom na otkupljenu dokumentaciju, ali i do sada iskazani interes.

7

“Zasad je ustanovljeno kako ponuda Avenue Grupe zadovoljava sve uvjete, no ni to se ne može sa sigurnošću reći dok se sve ne provjeri. Nova sjednica povjerenstva najavljena je za idući tjedan dok se ne prouče svi materijali. Ovo što nudi Avenue je vrhunski brand i riječ je o značajnom ulaganju. Tu su potrebnegarancije koje je natječaj tražio, ako je ponuditelj ispunio sve uvjete raspisane natječajem ne vidim razloga da se natječaj poništi i raspiše novi”, govori Nardelli.

11

“Teško je provesti ovako financijski zahtjevan natječaj koji nosi toliko veliki broj kreveta, uz ovakav  model koji do sada nije bio primjenjivan u Hrvatskoj gdje država ne prodaje zamljište nego daje pravo gradnje. Puno se razmišljalo o uvjetima koje u natječaju tu treba postaviti. Nema puno tvrtki u svijetu koje mogu udovoljiti takvim uvjetima već to moraju biti tvrtke koje imaju financijsku mogućnost ući u taj projekt. Već samim tim je bio limitiran broj natjecatelja. Osobno sam očekivao da će  biti bar tri-četiri  ponude za Kupare. Sada možemo nagađati o razlozima zašto se drugi nisu javili”, govori načelnik općine Župa dubrovačka.

Foto: arhiva

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Kupari u rukama ruskog kapitala?

Leave a Reply