Marina Abramović je upravo pokrenula Kikstarter kampanju, za podršku formiranju MAI –ja, “Marina Abramović Instituta za očuvanje umjetnosti performansa”, koji će projektovati  OMA arhitekte, u zgradi nekadašnjeg pozorišta u Hadsonu, u Njujorku. Koncipiran kao “laboratorija za nove ideje”, MAI centar će biti ujedinitelj inovacija iz oblasti nauke, tehnologije, umjetnosti i duhovnosti, u nastojanju da razvija nove vrste izuzetno dugih performans iskustava.

U Kikstarter kampanji, Marina Abramović otkriva neke od svojih planova u vezi sa dotičnim prostorom. Nakon ulaska, posjetilac treba da zaključa lične stvari u sef i da obuče laboratorijski mantil, kako bi ostavio za sobom bilo koji osjećaj povezanosti sa spoljašnjim svijetom. Posle “usporene šetnje”, on ulazi u prostoriju za gledanje u oči, gdje će se neko vrijeme netremice gledati oči u oči sa nepoznatom osobom, u znak podsjećanja na Marinin performans “Umjetnik je prisutan” u MOMA. Iz ove prostorije, posjetilac ulazi u kristalnu pećinu, kako bi osjetio energetske uticaje kamena, priije nego što nastavi u sobu za meditaciju, gdje kreveti lebde iznad poda uz pomoć magneta.

Dizajner video-igara, Pipin Bar, je za MAI Kikstarter kampanju stvorio digitalni MAI muzej, čiji će prihod od 5 dolara po ulaznici ići za kampanju. Među ostalim nagradama za pristalice su i specijalan pristup predavanjima uživo o njenoj vježbi sporog hoda, jednu od  Abramović  metoda, i virtulelno gledanje oči u oči sa umjetnicom.

www.designboom.com

Marina Abramović pokreće institut koji projektuje OMA

Leave a Reply