pogledaj.to

Kako je izgledao život na hrvatskom Jadranu početkom 20. stoljeća u vrijeme naših prabaka i pradjedova – nona i nonića,dojmljivo prikazuju živopisne crno-bijele fotografije u sklopu izložbe “Tisuću devetsto i neke”, koje su u organizaciji “Prijatelja mora” prošloga petka zaposjele bašćansku rivu i plijenit će poglede mnogih turista, a i brojnih “domaćih” do kraja ovoga (radnog) tjedna u Baški iz koje izložba seli u Krk pa dalje Jadranom da bi krajem kolovoza stigla i u Zagreb.

Portret strica Roberta u Zadru, parada automobila na splitskoj rivi, tranzicija u Rijeci, potonuće parobroda Galatea u Šibeniku, novi ženski kostimi na Bačvicama, Mariacchi bend na Rabu … samo je dio bogate fotografske baštine kroz koju se može ne samo vidjeti, nego i proživjeti atmosfera Mediterana početkom prošloga stoljeća.

0 zena_iz_baske - Copy

1. Žena iz Baške, 1920, Povijesni i pomorski muzej hrvatskog primorja Rijeka

Brat Robert

2. Zvonimir Novaković: Brat Robert, 1923, Narodni muzej Zadar

0 Opatija

3. Opatija, 1913, Zbirka Miljenka Smokvine

U prilog tome svjedoče i komentari šetača, koji su nakon otvorenja usprkos žarkom podnevnom suncu pomno proučavali fotografije i divili se pojedinim detaljima, pokojem možda i nasmijali, znajući nostalgično i uzdahnuti pri pomisli na ono klasično kakav je život nekada bio – sa svim dobrim i lošim stranama ili pak sjećanju na fotografije sa sličnim prizorima koje čuvaju u svojim komodama ili gledaju na zidovima vlastitih domova.

Prijatelji mora_Baska4

4.

Prijatelji mora_Baska11

5.

Prijatelji mora_Baska3-1

6.
Prijatelji mora_Baska14

7.

Uostalom, dobar je dio građe za izložbu prikupljen upravo iz privatnih zbirki, ali i iz fotoklubova te muzeja i galerija, a s obzirom na to da su fotografije na 62 velika formata natpisima predstavljene osim na hrvatskom i na engleskom te talijanskom jeziku, i turistima su objašnjenja pružila dodatan uvid u kontekst izložbe.

Prijatelji mora_Baska2

8.

Prijatelji mora_Baska6

9.
Prijatelji mora_Baska15

10.

Što se tiče točnog porijekla ove vrijedne kulturološke dokumentarne zbirke, ona je prikupljena iz fundusa nacionalnih muzeja: Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja, Lošinjskog muzeja, Narodnog muzeja Zadar, Muzeja grada Šibenika, Muzeja grada Splita te privatnih zbirki:Smokvina, Budičin, Franolić, Seferović i Margit Verderber Drucker, a radove je selektirao stručni tim fotografskog festivala “Rovinj-photodays”.

0 Trickl

11. Rijeka, Trickl, 1930, Povijesni i pomorski muzej hrvatskog primorja Rijeka

0 Na putu za Benkovac

12. Mihovil Novaković: prometna nesreća na putu za Benkovac, cca 1920, Narodni muzej Zadar

Inače, ova najveća fotografska izložba na otvorenom već šestu godinu obilazi trgove i rive hrvatskog Jadrana, a proteklih godina njezine su teme bili trilogija “Neusporedivo plavo”, “More kao platno” i “Mediteranski eseji” te “Velikani hrvatske fotografije 50-ih” i “Crno bijelo 60-ih”.

Prijatelji mora_Baska7

13.

Prijatelji mora_Baska17

14.

Prijatelji mora_Baska8

15.

Ovu nacionalnu kulturološko turističku kampanju “Prijatelji mora” osmislili su 2009. riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria u cilju skretanja pozornosti domaće i strane javnosti na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora.

Prijatelji mora_Baska9

16.

Prijatelji mora_Baska18

17.

Prijatelji mora_Baska20

18.

Fotografije s izložbe u cijelosti možete pogledati i ovdje, no vjerujte nam, doživljaj na otvorenom nemjerljivo je jači pa ako stignete, svakako ljetni serijal „Prijatelja mora 2015.” pogledajte uživo. Prilika za to sve do sredine rujna, ovisno o rasporedu, pruža se u Krku, Zadru, Biogradu, Šibeniku, Splitu, Rabu, Malinskoj, Rijeci i Zagrebu.

Mediteran kakav je nekoć stvarno bio

Leave a Reply