PageLines- logo_SACG_color.png

 

 

 

 

U okviru programa MED 21 – povezivanje nagrada koje promovišu arhitektonsku uspješnost u Mediteranskoj oblasti, Mimar Sinan Fine Arts University iz Istambula pokrenuo je međunarodnu Mimar Sinan nagradu koja promoviše arhitektonsko stvaralaštvo u Mediteranskoj oblasti od 2013. godine. Ova nagrada je dio već postojećih nagrada ili onih koje su trenutno u procesu nastajanja u Italiji i drugim mediteranksim zemljama, a koje čine mrežu koja je rasprostranjena širom mediteranskog basena. Ove nagrade koje su nastale sa ciljem promovisanja mediteranske uspješnosti, nazvane su po istaknutim ličnostima koje su postigle značajan doprinos u određenoj oblasti.

Pomenućemo neke od nagrada, među kojima su i:

Averroes nagrada za promociju novog humanizma na Mediteranu;

Saint-Augustine nagrada za promociju međuvjerskog dijaloga na Mediteranu;

Paul Valéry nagrada za promociju književnog stvaralaštva na Mediteranu;

Tesla nagrada za promociju naučnih istraživanja i inovativnih tehnologija na Mediteranu.

Ove nagrade su takođe nastale u saradnji sa MED 21 programom i u saradnji sa različitim univerzitetima.

Prema internim regulativama međunarodne Mimar Sinan nagrade, rektor Mimar Sinan Fine Arts University je predsjednik, koordinator programa MED 21 i predsjednik Saveza mediteranskih arhitekata (UMAR) su potpredsjednici. Izvršni članovi su predstavnici nacionalnih i međunarodnih ministarstava, organizacija, univeriziteta, institucija i NVO-a.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije:

  1. kategorija:

U ovoj kategoriji moraju postojati dva laureata: jedna žena i jedan muškarac. Oni moraju biti mediteranskog porijekla i moraju imati izveden projekat na Mediteranu.

  1. kategorija:

Postoji samo jedan laureat u ovoj kategoriji. Laureat mora biti državljanin zemlje koja nije mediteranska i mora imati izveden projekat na Mediteranu.

Svi laureati moraju imati:

  1. Uspjeh u arhitekturi i urbanizmu pokazan kroz praksu u mediteranskoj regiji.
  2. Realizovan jedan ili više arhitektonskih projekata.
  3. Teorijski doprinos u arhitektonsko-urbanističkom stvaralaštvu zajedno sa realiziranim projektima.

Vezano za valorizaciju vrijednosti u njegovom / njezinom projektu:

  1. a) Autentičnost i integritet
  2. b) Kontinuitet
  3. c) Novost i inovacije
  4. d) Doprinos duhu mjesta i konteksta
  5. Laureti koji neće moći lično da prisustvuju svečanosti dodjele nagrade ne mogu dobiti nagradu.

Prva svečanost Međunarodne Mimar Sinan nagrade uspješno je održana 2. maja 2014. na Tophane-i Amire Centru kulture i umjetnosti. Nagrađeni arhitekti Cengiz Bektas, Shahira Fahmy i Bernard Tschumi učestvovali su u svečanosti i lično dobili svoje nagrade. Nakon svečanosti, 3. maja 2014., organizovan je panel na Mimar Sinan Fine Arts University u Sedat Hakkı Eldem dvorani, na kome su učestvovale i nagrađene arhitekte.

U cilju širenja informacija o nagradi i da bi se dobila podrška i kandidature za međunarodnu nagradu Mimar Sinan, Upravni odbor Saveza Arhitektata Crne Gore smatrao je da je važno osnovati “Komisiju za promociju i odbor za podršku”.

Vaše prijedloge za ovogodišnju nagradu možete slati na e-mail: info@sacg.me prije 10. novembra 2014. Upravni odbor Saveza Arhitekata Crne Gore će vas obavijstiti o eventualnoj kandidaturi prije 17. novembra 2014.

Žiri:

Upravni odbor Saveza arhitekata Crne Gore.

Za sve dodatne informacije, molimo da se obratite na: info@sacg.me.

 

MEĐUNARODNA MIMAR SINAN NAGRADA ZA PROMOCIJU ARHITEKTONSKOG I URBANISTIČKOG OSTVARENJA U OBLASTI MEDITERANA

Leave a Reply