Holandski studio MVRDV osvojio je prvo mjesto na konkursu za projekte 95 kuća u Emenu, u Švajcarskoj. Plan je da objekti budu različitih -identifikujućih boja.

Feldbrajt  konkurs je bio raspisan  za blok individualnih stambenih objekata, ali umjesto toga, MVRDV su predložili nizove kuća i stambenih zgrada koji su organizovani oko zajedničkog dvorišta i samostalnih bašti.

Blokovi sa stanovima biće pozicionirani na uglovima, kuće će biti poređane ivično, a manje rezidencije biće smještene u sredini. Arhitekte očekuju da će ovakav raspored podstaći komšijsko zajedništvo.

Ovih 95 objekata će biti svrstano u 16 tipova u zavisnosti od kvadrature, od 30 do 130 m2, i formiraće strukturu koja će imati od jednog do četiri sprata.

Različite pastelne boje kuća će za stanare biti identifikujuća odrednica, što se bazira na tradicionalnom farbanju fasada u istorijskim švajcarskim gradskim centrima.

MVRDV su prilikom planiranja spoljašnjeg prostora sarađivali sa pejzažnim arhitektima Fontana. Stabla voća će biti tačkasto raspoređena u baštama, dok će zidovi između bašti i objekata sadržati demontažne stolove i klupe, kao i urolane panele koji se mogu koristiti za stoni tenis.

Biće obezbjeđen podzemni parking, a gradnja ovih objekata treba da počne 2015. godine.

www.dezeen.com

MVRDV pobijedili na švajcarskom konkursu za stambeni blok

Leave a Reply