Dodijeljena Europska nagrada za javni prostor grada.


Vieux Port_Marseille_

Nagradu za najbolji javni prostor u Europi podijelili su projekt obnove Stare luke u Marseilleu…

Elche_Spain (1)
… i mreža šetnica i pješačkih mostova uz rijeku Vinalopó u španjolskom gradu Elche

U petak, 25. travnja, u večernjim satima, s direktnim prijenosom na internetskim stranicama public spacedodijeljena je Europska nagrada za javni prostor. Tom prilikom javnosti je otkriveno i 25 finalista, od kojih je dvoje ravnopravno podijelilo nagradu, a četvero ih je dobilo posebnu pohvalu.

Međunarodni žiri koji se sastoji od predstavnika šest institucija koje s Centrom za suvremenu kulturu iz Barcelone  sudjeluju u organizaciji nagrade ovako je odlučio: Nagradu su ravnopravno podijelili projekt obnove Stare luke (Vieux Port) u Marseilleu  u izvedbi Michela Desvigne Paysagiste MDP, Foster + Partners, Tangrama, INGEROP-a i AIK-a, te mreža šetnica i pješačkih mostova uz korito rijeke Vinalopó u španjolskom gradu Elche  autora Francisca Leiva Ivorra, Marte García Chico, Antonia Bailea Jiméneza te Prócoroa del Real Baeza.

Grande Ombrière_Marseille
Prepoznatljiv element nove luke je Grande Ombrière, veliki sjenik koji štiti šetače od sunca te ih reflektira naglašavajući dinamiku javnog prostora

Projekt obnove Stare luke koja u Marseilleu zalazi duboko u tkivo grada uspješno je pomirio ekonomske interese marina koje su danas u njoj smještene s otvaranjem velikih površina na korištenje građanima. Prepoznatljiv element nove luke je Grande Ombrière, veliki sjenik čija površina od 1000m² istovremeno štiti šetače od sunca te ih reflektira naglašavajući dinamiku javnog prostora. Isprepletena dolina u Elcheu projekt je linearnog parka koji svojim stazama i pješačkim mostovima koji presijecaju korito rijeke Vinalopó te spajaju grad s velikim parkom palmi koji je upisan na UNESCO-ovu listu zaštićenih dobara.

Elche_Spain

Dolina u Elcheu projekt je linearnog parka

Posebnu pohvalu dobila su četiri projekta. Uređenje i otvaranje za javnost močvara Rainham  smještenih na istoku Londona, jedan je od njih. Projekt je stanovnicima grada približio rijetko očuvano područje prirodnog rezervata a time ga ujedno zaštitio od mogućih negativnih posljedica širenja grada.

Rainham marshes_London

Posebno priznanje dobilo je uređenje močvara Rainham na istoku Londona

Islamsko groblje u Altachu u Austriji  uvažava specifičnosti sve veće imigrantske zajednice te joj pruža mogućnost pogreba preminulih po islamskim običajima. Vrijednost javnog prostora ovdje je prepoznata u zadovoljavanju potrebe jedne od važnih manjina, koja zajedno s ostalima doprinosi pluralizmu Europe.

Islamic cementery_Altach_Austria

Priznanje je dobilo i islamsko groblje u Altachu u Austriji

Još jedan projekt spaja razdvojene dijelove grada, ovog puta Helsinkiju. Baana: Pedestrian  privremeno je rješenje za napušteni usjek željezničke pruge, nastalo u suradnji gradske uprave, znanstvenika i stanovnika, koje nalazi novu zajedničku i nekomercijalnu funkcijučuvajući sjećanje na industrijsku prošlost grada. Uz male troškove pruga je preoblikovana u šetnicu i biciklističku stazu, a novi korisnici donijeli su u prostor nove sportske, umjetničke i društvene sadržaje.

Baana Pedestrian_Helsinki(2)

Priznanje za privremeno rješenje napuštenog usjeka željezničke pruge u Helsinkiju

U španjolskom Ripollu  rušenjem kazališta La Lira stvorio se prostor koji je otvorio pogled i donio zrak u gusto tkivo starog grada. Pohvaljen projekt na tom mjestu stvara otvoreni, ali natkriveni javni prostor koji uvažava kontinuitet fasada na obali rijeke Ter, ne dokidajući prednosti nastale rušenjem zgrade.

La Lira theatre_Ripoll

Priznanje za natkriveni javni prostor koji je nastao na mjestu srušenog kazališta u španjolskom Ripollu

Europska nagrada za javni prostor grada dodjeljuje se od 2000. godine. Ovom prilikomprijavljeno je 274 projekta iz 30 europskih zemalja. Brojke govore o važnosti ove nagrade za poimanje i preoblikovanje javnog prostora u Europi. Nagrađeni i pohvaljeni radovi biti će izloženi na izložbi Shared Cities u Centru za suvremenu kulturu u Barceloni do 4. svibnja.

pogledaj.to
NAGRADE ODLAZE U MARSEILLE I ELCHE

Leave a Reply