Otvarenje izložbe ‘Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma’ u Mariboru 10. februara, prošlogodišnjoj evropskoj prijestonici kulture, veliko je finale dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta. Projekat, kojeg je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u saradnji sa Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajna (Ljubljana),Umetničkom galerijom Maribor (Maribor), Društvom arhitekata Beograda i Koalicijom za održivi razvoj (Skopje), se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorio ‘socijalistički napredak’ u bivšoj Jugoslaviji te pokušao utvrditi šta se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma.

Na izložbi su predstavljeni arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obilježili jugoslovensko-socijalističko razdoblje  i vizije (nedovršene) modernizacije gradova za vrijeme socijalizma. Izložba je usmjerena na planiranje grada kao jedno od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije te na ulogu arhitekture u toj proizvodnji.

Za vrijeme socijalističke Jugoslavije, modernizacija se jednostrano predstavljala kao svakodnevno kolektivno postignuće koje ima za cilj da pokaže napredak radničkog samoupravljanja. Tako je život u Jugoslaviji bio obilježen megalomanskim, gotovo utopijskim projektima na području industrije, energetike, prometne logistike, urbanizma.

Izložba je obišla zemlje u okruženju, a posljednja stanica u nizu bila je Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.


Ferantov vrt, Ljubljana

Trg revolucije, Ljubljana

Odmaralište, Krvavice

Cerkev v Kosezah, Ljubljana

Hotel Solaris, Šibenik

Nedovršena modernizacija

Leave a Reply