Ova desetospratnica, čija je izgradnja koštala 80 miliona dolara, postala je jedno od najistaknutijih obilježja Melburna, osvojila je tri prestižne nagrade za arhitekturu, a žiri jedne od njih je rekao da zgrada predstavlja  „izraz čistoće arhitektonske ideje u elegantnoj i harmoničnoj kompoziciji“. 

Šon Godsel Arhitekte su kreirali objekat  kampusa univerziteta RMIT u Melburnu – Design Hub (Projektantski čvor)  sa ciljem njegovanja i podsticanja interdisplinarne interakcije i hibridnosti u istrazivanju.  Omotac objekta  integrise odrzivu tehnologiju u fasadu evaporativnim hlađenjem i usisavanjem svježeg vazduha, što poboljšava kvalitet unutrašnjeg vazduha i smanjuje operativne troškove.

 Neobična fasada sastavljena je od pokretnih cilindricnih mehanizama – zastora i dvostruke unutrasnje opne. Omotač se sastoji od 16 000 diskova od pjeskarenog stakla, a svaki stakleni disk je oivičen  pocinkovanim čeličnim prstenom. Kompozicija od 21 staklenog i čeličnog modula je smještena na ploču i pričvršćena na spoljašnje zidove zdanja.

Ovaj objekat će biti dom za oko 250 akademaca i istraživača-postdimplomaca iz oblasti dizajna enterijera, modnog dizajna, tehničkih nauka i urbanizma. Koncipiran kao stambeni, gdje timovi mogu da ostanu od šest mjeseci do tri godine, sadrži  i odgovarajuce prostorije za grupni rad i saradnju. Pored toga, ovo zdanje će biti i mjesto sa najvećim kapacitetom prostora za izložbe i prezentacije projekata u Australiji.

 

designboom.com,  rmit.com

OBJEKAT RMIT UNIVERZITETA U MELBURNU

Leave a Reply