Održan peti crnogorski salon arhitekture pod sloganom “Rearhitektura”

Peti crnogorski salon arhitekture pod sloganom “Rearhitektura”, svečano je otvoren 08. Novembra, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Glavnog grada Podgorice.

Prefiks „re“upotrijebljen je sa namjerom da ukaže na neophodnost promjene ustaljenih praksi, uz zadržavanje onih segmenata koji bi se mogli podvesti pod kategoriju „pozitivnih primjera“ i odbacivanje onih drugih, koji krajnje očigledno nanose štetu principu pravilne prostorne manipulacije.

Tokom trajanja salona posjetioci su imali priliku da pogledaju izložbu od 68 radova, dok je prve večeri, u okviru otvaranja Salona upriličena dodjela nagrada za najbolje radove iz takmičarskih konkurencija: Realizacija, Projekat i Enterijer, kao i Grand prix nagrada za najbolji rad, koje nagrade je dobitnicima svečano uručio član žirija Goran Andrejin.

Ovogodišnji eminentni stručni žiri u sastavu: Goran Andrejin (Crna Gora), Milka Gnjato (Srbija), Kata Marunica (Hrvatska), Amir Zec (Bosna i Hercegovina) i Jurij Sadar (Slovenija), nakon detaljne analize pristilih radova, jednoglasan je bio prilikom odabira najboljih, I za najbolje odabrao:

• Biro 81000 i Projekat Osnovne Škole “Novka Ubović”, u Podgorici koji je dobitnik Grand prix nagrade;

• Nagrada za najbolju Realizaciju dodijeljena je Studiu Enforma DOO za Projekat kuće u Lepetanima;

• Nagrada za najbolji Projekat dodijeljena Studiu Enforma DOO za projekat Vinarije Frug u Novom Sadu, i

• Nagrada za najbolji Enterijer dodijeljena je Oour Studiu za Projekat srednjevjekovnog utvrđenja tvrđave Besac.

Tokom trajanja Salona, organizovana je i prezentacija usluga i proizvoda Sponzora Salona, dok su poslednje večeri na zatvaranju Salona dobitnici ovogodišnjih nagrada predstavili svoje projekte i pokazali šta ih je to zapravo činilo posebnim i izdvojilo u odnosu na ostale.

Tradicija održavanja Salona arhitekture daje savremenoj arhitektonskoj sceni dodatni legitimitet i ukazuje na činjenicu da je snažna arhitektonska struka jedan od postulata modernog i naprednog društva, koja je nastavljena i na Petom crnogorskom Salonu arhitekture koji je trajao do 15.11.2022. godine.

Foto galerija: link

Katalog 5. Crnogorskog salona athitekture možete preuzeti na linku