Prošle nedjelje službeno je otvoren Serpentine paviljon u londonskim Kensington Gardens u Hyde parku. Od 2000. galerije Serpentine svake godine angažuje neke od najrenomiranijih svjetskih arhitekata za izradu privremenog paviljona koji se postavlja na travnjaku ispred galerije te je poprište posebnih programa, prezentacija i razgovora. Ove godine autor je poznati japanski arhitekta Sou Fujimoto.

Paviljon koji liči na oblak stvoren je od niza trodimenzionalnih čeličnih modula veličine 40 centimetara, koji se prekidaju i propuštaju posjetioce unutar strukture, stvarajući time različite modalitete upotrebe u sebi, okolo te iznad.
Paviljon pokriva površinu od 357 kvadratnih metara, sastavljen je od bijelih cijevi presjeka 2 cm, ima dva ulaza, niz stepenastih terasa s integrisanim površinama za sjedenje koje podstiču posjetioce na istraživanje i korištenje. Sou Fujimoto je do sada najmlađi arhitekta koji se prihvatio zadatka izrade paviljona, koji je u umjetničko-arhitektonskim krugovima postao jasno prepoznatljiv i brendiran proizvod Serpentine galerije te već stvar prestiža i želja svakog arhitekte. Paviljon se može posjetiti do 20. oktobra 2013.

Preuzeto sa d-a-z.hr

Otvoren ovogodišnji Serpentine paviljon

Leave a Reply