Otvoreno pismo i poziv za kandidaturu kustosa

la biennale

Poštovane koleginice i kolege,

Upravni odbor SACG Vam se obraća po pitanju učešća Crne Gore na predstojećem Bijenalu arhitekture u Veneciji 2020. godine.

Naša želja je da se najbolja rješenja, radovi i postavke iz domena arhitekture biraju kroz instituciju konkursa kao jedini relevantan oblik odabira najboljih u datom trenutku i određenom kontekstu.

Iz tog razloga, u proteklih nekoliko mjeseci, uložili smo napor, da od ove godine i postavljanje kustosa jedne ovakve postavke bude birano kroz anonimni konkurs. Ipak, naše zalaganje ovog puta nije dalo rezultata.

Kako se rok za odabir kustosa crnogorske postavke bliži, dobili smo poziv (Filip Aleksić, kao predsjednik SACG) od novoimenovanog Glavnog državnog arhitekte, a ujedno i komesara crnogorske postavke na Bijenalu gospodina Dragana Vukovića, da imenujemo našeg kandidata za kustosa. Naš odgovor se očekuje do srijede, 25.decembra, 2019.godine.

Od kandidata se očekuje da do srijede u 12h pošalju tekst o svom viđenju predstavljanja Crne Gore na Venecijanskom bijenalu – kroz kratko obrazloženje osnovne ideje i koncepta. Takođe je potrebno da kandidat priloži i svoje relevantne reference.

Tema 17. Bijenala arhitekture u Veneciji je “How will we live together?”, odabrana i definisana od strane kuratora Bijenala Hashim Sarkisa. Opis tematskog okvira, kao i obrazloženje koncepta izložbe, može se preuzeti sa navedenog linka. https://www.labiennale.org/en/news/biennale-architettura-2020-how-will-we-live-together

Dužni smo pomenuti da ćemo sve, na vrijeme pristigle kandidature, proslijediti kancelariji Glavnog državnog arhitekte i Komesaru gospodinu Vukoviću.

Ako ne možemo za sve ovakve aktivnosti organizovati konkurs, naš cilj je bar da sve članove SACG upoznamo sa dešavanjima, da podstaknemo dijalog i uključimo kompletno članstvo u procese sličnog tipa.

UO SACG

Komentari: nema odgovora