Arhitektonski biro Atkins objavio je idejni projekat za kancelarijsku zgradu inspirisanu kamenčićem u Limasolu, Kipar, koja je sada dobila dozvola za gradnju. Prikladno nazvan „The Oval“ (ovalna zgrada; ovalni kamenčić), ovaj novi komercijalni toranj će ponuditi niz velikodušnih kancelarijskih jedinica sa pogledima na obalu, gdje će svaki sprat imati verandu okrenutu ka jugu.

Ove verande su dio proširenog fokusa ka održivosti cijelog projekta, obezbjeđujući osjenčenje i smanjujući toplotni dobitak. Spoljni omotač nebodera sadrži klimatski kontrolni sistem sa trostrukim zastakljenjem na južnoj i sjevernoj fasadi i horizontalnim prepustima na južnoj fasadi. Istočna i zapadna fasada će biti završene sa konvencionalnim sistemom fasadnih obloga.

Hakim Kenouči (Hakim Khennouchi), direktor projektovanja u birou Atkins, objašnjava: „Naši arhitektonski projekti širom svijeta uvijek imaju za cilj da odgovore na različite uslove i zahtjeve klime, kulture i ekonomije. U ovom slučaju, karakteristični oblik zgrade je bio inspirisan okruglim kamenčićima koji se nalaze na obali Limasola, stvarajući formu koja je u oštroj suprotnosti sa gradskim pejzažom i koji se izdvaja kao jedinstveni, ali ipak, održivi objekat. To je fantastični dodatak našem portfoliju.“

Kratki film objavljen od strane biroa Atkins pokazuje kako neboder „The Oval“ stoji ponosno u poslovnom delu Limasola, samo par metara od obale. Okružen sa relativno niskim zgradama, okrugli oblik novog komercijalnog bloka je još izraženiji na panorami ovog živog grada. Video možete pogledati klikom na sledeći link:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mlwKcDvPeQs

preuzeto sa: gradjevinarstvo.rs

Ovalni neboder u Limasolu, Kipar

Leave a Reply