MIKRO 020: Oživljavanje napuštenih urbanih džepova Podgorice

Novo lice starog skvera: Umjetnička instalacija na skveru princeze Ksenije

 

Svako ima drugačije poimanje prostora, međutim svi mi imamo osjećaj pripadnosti kada se javni prostor pretvori u mjesto koje je atraktivno za ljude. U Podgorici postoje brojni zaboravljeni i napušteni prostori, tzv. urbani džepovi – koji samo čekaju na nekog da im udahne novi život. Umjetnost je široko prepoznata kao jedna od najznačajnijih tehnika za formiranje prostora koji okuplja ljude. Iz ovog razloga smo tražili od umjetnika da daju kreativne ideje kako da se zanemarene lokacije ožive i osvrsishode, dok bi sa druge strane, umjetnost kod građana i zajednica ponovo stvorila osjećaj vlasništva.

 

Prvi otvoreni konkurs u okviru projekta MIKRO 020  stavlja umjetnike u samo središte pažnje – dajući im kreativni prostor da pretvore skver princeze Ksenije u prostor koji bi bio živahan, atraktivan i udoban za boravak. Mjesto koje će ponovo privući lokalno stanovništvo i podstaći ga na druženje i učešće u aktivnostima na otvorenom.

 

Stručni žiri je odabrao pobjedničko idejno rješenje za ovu prvu lokaciju, a pobjednik je akademski umjetnik Nikola Simanić, čija je ideja bila da se postavi trajna savremena umjetnička instalacija – savremena skulptura. Ova ideja ima za cilj da prikaže rasipanje svjetla kao metaforu, iz koje isijava paleta najuzvišenijih vrlina koje su krasile Princezu Kseniju. Instalacija teži ka otjelotvorenju svjetla kroz prizmu, što je takođe povezano sa fotografskim procesima koje je Princeza Ksenija istraživala, postavljajući ih na nivo umjetničkog djela. Pobjedničko rješenje se izdvojilo od ostalih radova po svojoj originalnosti, savremenom umjetničkom izrazu i načinu na koji se uklapa u okruženje.

 

Nikola Simanić je rođen 1976. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, a u periodu od 1999. do 2000. godine pohađao je Ecole des Beux – Arts u Lorientu, Francuska. Već više od deceniju, Nikola Simanić je aktivan na domaćoj i stranoj umjetničkoj sceni kroz samostalne i grupne izložbe. Izlagao je u Berlinu, Barseloni, Drezdenu, Kanu, Ljubljani, Beogradu, itd, a od 2006. godine, radi kao predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

 

 

Članovi stručnog žirija:

 

  • Igor Rakčević, Predsjednik Udruženja vizuelnih umjetnika Crne Gore
  • Andrijana Pavićević, arhitekta, Glavni grad Podgorica
  • Bojan Đonović, arhitekta, Udruženja vizuelnih umjetnika Crne Gore
  • Petar Kovačević, dipl.slikar, predstavnik Ministarstva kulture
  • Slađana Lazarević, mr.arhitekta, UNDP menadžer programa

 

U skladu sa uslovima konkursa, pobjednički projekat će biti realizovan i pretvoren u umjetničku instalaciju. Aktivnost se implementira u okviru projekta Mikro 020 i Programa kreativna Crna Gora sa fokusom na ekonomsku valorizaciju i kreativne industrije.

 

 

 

 

Link objave pobjednika na sajtu UNDP: https://www.me.undp.org/content/montenegro/en/home/presscenter/PublicCalls/MIKRO020winner.html

Pobjednik na konkursu za izradu savremene umjetnicke instalacije na prvoj lokaciji MIKRO 020 – Skver princeze Ksenije

Leave a Reply