1

 2

Zgrada Starog Zatvora
Kotor, Crna Gora
www.kotorapss.me

 

Nakon što su svi studenti, polaznici Ljetnje škole arhitekture stigli u Crnu Goru, vrijeme je da počnu radionice na temu koja ove godine glasi – RESORT KOTOR – “Novi koncept turističke destinacije nakon ere “all inclusive” rizorta.”
Učesnici uvodnog panela koji je planiran za četvrtak, 10. jul u 20h, biće mentori Milica Topalović, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Dijana Vučinić, I predavač Maroje Mrduljaš.
Na uvodnom predavanju studenti će se upoznati sa mentorioma. Takođe će detalnije promišljati o ovogodišnjoj temi, I sopstvenom doprinosu Ljetnjoj školi arhitekture koji će u petak 18. jula u 20h, u starom zatvoru rezultirati predstavljanjem studentskih radova.

 

“APSS 2014 će se baviti temom turističkih resort-a. Resort je mjesto za relaksaciju ili rekreaciju, atraktivno turistima u pogledu odmora ili neke druge vrste turizma. Resorti su mjesta, gradovi, nekada i komercijalne ustanove rukovođene od strane jedne kompanije.
APSS 2014 će preispitati već ustanovljeni prirodni i prostorni karakter turističkih resort-a, koji su postali najzastupljenija tipologija savremenog turističkog razvoja, a karakteriše ih potpuna nezavisnost od kulturološke, prirodne i istorijske pozadine konteksta. Resort-i se danas nalaze svuda, pored okeana, na planinama, u ruralnim seoskim predjelima i starim gradovima. Oblikovan vernakularnim, njihov arhitektonski stil se može razlikovati, ali resorti u suštini funkcionišu po istom principu; oni su oaze, sa manje-više definisanim granicama u odnosu na okruženje, koje omogućavaju bezbjedan, ali kontrolisan i ugodan boravak svojim posjetiocima. Arhitektonska postavka je razvijena u skladu sa internacionalno usvojenim obrascem, koji obično sprečava bilo kakvu vrstu eksperimenta ili odstupanja. U njihovoj ponudi su manje-više očekivane aktivnosti koje uključuju hranu, sport i wellness. Resorti često bivaju suočeni sa kontradiktornošću svog primarnog načina funkcionisanja: moraju poštovati i pratiti propisane konvencije u pogledu postavke i usluge, dok sa druge strane moraju istrajati u raznovrsnosti ponuda kako bi bili identifikovani kao specifični.
Turistički resorti ne uključuju lokalne stanovnike kao dio zajednice. Nastoje dejstvovati kao “zaseban svijet” posvećen samo strancima. Lokalno stanovništvo i migranti u potrazi za poslom su ti koji pružau uslugu.
APSS 2014 će, kroz seriju mapiranja, brainstorming-a i analiza preispitati strategije razvoja turističkih resort-a.
APSS 2014 će testirati scenarije novih tipova resort-a na napuštenom prostoru iza  i u okolini napuštenog Hotela Ford.
APSS 2014 će istrajati u nestandardnom i aktivnom pristupu prenamjene postojećih objekata, razvijenom prilikom rada na Hotelu Fjord u toku APSS 2013.”
kazali su mentori ovogodišnje ljetnje škole arhitekture – Kotor APSS

 

Iste večeri, u 21h, u zgradi starog zatvora u Kotoru predavanje za opštu javnost na temu “Turistička industrija u Hrvatskoj od 1960. do danas.” održaće arhitekta Maroje Mrduljaš, koji ističe:

 

“Od 1960. jugoslovenska jadranska obala je postala popularna turistička destinacija i jedno od mjesta gdje se stanovništvo Istočne i Zapadne Evrope može slobodno sastajati. Ubrzan razvoj ekonomski zapostavljenog priobalja je bio jedan od strateških prioriteta bivše Jugoslavije. Hoteli i resorti se pojavljuju kao najatraktivnija tema za istraživanje i praksu tadašnjih arhitekata, rezultirajući brzom evolucijom arhitektonskih tipologija i koncepata urbanog dizajna. Turizam u Hrvatskoj, tokom perioda socijalističke Jugoslavije, je generisao dvojaki proces koji je, s jedne strane, značajno doprinio post-modernističkoj arhitektonskoj kulturi nakon 2. svjetskog rata, dok je s druge strane stvorio produktivne, “unosne” pejzaže otvorene publici. Turizam je bio osnovna modernizujuća alatka koja je uvela, ne samo dobro prostorno artikulisane turističke resort-e, već je doprinijela i procesu rekonfiguracije priobalne regije. Prostorna organizacija pejzaža, infrastruktura  i programska ponuda ovog nasljeđa često predstavlja dragocjene resurse javnog prostora, kako za goste, tako i za lokalnu zajednicu.
Danas, turistička industrija u Hrvatskoj i dalje nastoji iskoristiti i “recikirati” turističku infrastrukturu, mahom razvijenu tokom perioda socijalističke Jugoslavije. Savremena turistička okruženja, pojedini “paralelni gradovi”, funkcionišu kao morfološki antopodi neformalnom, neplaniranom, “divljem” razvoju priobalja, koji mi vidimo kao naličje modernizacije.”

 

Već sjutra, u petak 11. jula, u 20:30h u zgradi starog austrijskog zatvora biće održan TiD PANEL (Treasures in Disguise (Skrivena blaga)), posvećen ovogodišnjoj postavci crnogorskog paviljona na arhitektonskom Bijenalu u Veneciji.

Učesnici panela biće: Maroje Mrduljaš, Vedran Mimica, Borislav Vukićević, Nebojša Adžić, Milica Topalović, Simon Hartmann, Boštjan Vuga i Dijana Vučinić.

 

“Crnogorski Paviljon predstavlja četiri primjera kasno-modernističke arhitekture tipične za Crnu Goru u periodu između 1960 i 1986. godine. Kada su ove zgrade prvi put otvorene zračile su entuzijazmom i samopouzdanjem koje su njihovi graditelji nosili povodom novog društva koje su stvarali. Samo nekoliko decenija kasnije, ove zgrade otjelotvoruju nešto sasvim suprotno: slabo korišćeni (ako uopšte) i održavani (ako ikada završen) prostor, one predstavljaju dokaz neuspjeha modernizma. Izgleda da niko nije u stanju da prepozna bilo kakvu vrijednost u njima, pa je njihova sudbina zapečaćena: propadanje i rušenje.

Ali kako može nešto što je izrođeno iz kolektivnog optimizma izgubiti svoju vrijednost u tako kratkom vremenskom periodu? Da li je propast tih objekata zaista suštinski nedostatak kvaliteta, ili mi samo nismo bili u stanju da ih tretiramo sa dovoljno empatije da probudimo uspavane potencijale koji mogu biti skriveni ispod patine našeg ideološkog razočarenja modernizmom?” kazali su učesnici panela.

 

Iste večeri u 21:30h, na istom mjestu, predavanje za opštu javnost, pod nazivom “(Ne) Pokušavajte ovo kod kuće” održaće arhitekta Vedran Mimica. “(Ne) Pokušavajte ovo kod kuće” je predavanje o fenomenu globalne turističke industrije  i uticaja koji ona ima na lokalne zajednice. Predavanje će takođe adresirati poziciju turističkih resort-a kao modela nove urbanizacije. Mimica će prezentovati projekat Croatian Archipelago New Lighthouses, kao i projekte turističkog razvoja Berlage Instituta.

kotor resort2014-2

kotor resort2014

TiD

Dijana Vucinic

Bostjan Vuga

Simon Hartmann

Nebojsa Adzic

Borislav Vukicevic

Vedran Mimica

Milica Topalovic

Maroje Mrduljas

Počeo je Kotor APSS

Leave a Reply