pogledaj.to

Projekt Motel Trogir udruge Slobodne veze pokrenuo jeinicijativu za uvrštenje sportsko-trgovačkog kompleksa Gripe – Koteks u Splitu u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, koju su uputili nadležnima u Ministarstvu kulture – Konzervatorskom odjelu u Splitu:

“Ovim putem tražimo da se sportsko-trgovački kompleks Gripe – Koteks, izuzetni primjer kasnog modernizma i uopće jedno od ponajbolji arhitektonsko-urbanističkih ostvarenja modernog Splita, uvrsti na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

kot1

Foto via Motel Trogir

Kompleks sagrađen povodom Mediteranskih igara u Splituobuhvaća sportsku dvoranu Gripe (arhitekti Živorad Janković iSlaven Rožić, dovršetak izgradnje 1979. godine) te trgovački centar Koteks (arhitekt Slaven Rožić, dovršetak izgradnje 1981. godine), a uz svoju je izuzetnu oblikovnu vrijednost postao i neizostavni i prepoznatljivi dio slike suvremenog Splita (o čemu smo pisali ovdje).

139

Trgovački je centar tipološki rijedak i vrijedan primjer prostorne manifestacije, odnosno arhitektonske interpretacije potrošačke kulture kao jednog od markera razvoja svoga vremena.

Elegantne kaskade javni prostor dijele u seriju površina različita karaktera, a zgrada se snažnim horizontalnim linijama ograda izvrsno uklopila u okoliš, uravnotežujući i ublažujući znatne proporcije čitavog kompleksa koji sadrži i svoj trg.

Koteks predstavlja i svojevrsnu kulminaciju ideja iz kasnih 1950-ih/ranih 1960-ih godina kada je ‘lagodniji život’ označen kao jedan od političkih ciljeva koji se trebao ostvariti i kroz što bolje usluge pružene potrošačima te povećanom brigom za svakodnevne potrebe, slobodno vrijeme i zabavu.

218

Dispozicije kompleksa, koji se nalazi u neposrednoj blizini tvrđave Gripe i splitske gradske jezgre, danas su pogodne i za razvijanje novih sadržaja. U centru do danas vitalnog prostora namijenjenog sportskim sadržajima velika je dvorana čiji krov podsjeća na pticu u letu, snažnom dinamikom ukazujući na namjenu, ali i duh vremena u kojem je nastajala, istovremeno dominirajući dobrim dijelom splitskog nebopisa (skylinea).

Smještanje Muzeja sporta unutar kompleksa naznačilo je i njegovu kulturnu i simboličku vrijednost za grad, a ovom inicijativom ističe se i ona arhitektonska.

611

Činjenica da je kompleks izgrađen prije manje od 40 godina te njegova uščuvanost dobar su razlog da se o modernojarhitekturi – u ovom slučaju i splitskom landmarku, počne misliti na vrijeme kako ne bi izgubio spomenička svojstva preinakama ili doživio sudbinu nekih nepovratno izgubljenih vrijednih modernih građevina.

413

U iskoraku splitskog konzervatorskog odjela prema formalnoj zaštiti objekata izgrađenih u drugoj polovici 20. stoljeća, smatramo da kompleks Gripe – Koteks zauzima važno mjesto te u tome smislu zaslužuje status zaštićenog kulturnog dobra RH, sve kako bi ta vrijednost bila trajno sačuvana kao dio kulturne baštine.”

Prikupljanje potpisa podrške je u tijeku, a svoju podršku možete ostaviti u komentaru Facebook profila Motela Trogir.

Fotografije: Duška Boban (arhiva)

Pokrenuta inicijativa za zaštitu kompleksa Koteks-Gripe u Splitu

Leave a Reply