Ovogodišnja Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, dodijeljena prošlog mjeseca u Barseloni, naglasila je važnost odgovornog odnosa prema arhitektonskom nasljeđu i prirodnom okruženju. Projekat „Transformacija 530 stanova – Gran park Bordo“ kojim su tri ogromne stambene zgrade u javnom vlasništvu grada Bordo, izgrađene tokom 1960ih, inovativno, ekonomično i uspješno renovirane, izabran je kao pobjednički od ukupno 383 kandidovana rada iz čitave Evrope. Nagradu za arhitekturu u nastajanju, tj. za najbolji projekat mladih stvaralaca, dobio je projekat kantine za malu školu u mjestu Monbran-Bokaž, u blizini francuskih Pirineja. Tako je najveće priznanje koje Evropska unija dodjeljuje za obast savremenog arhitektonskog stvaralaštva u fokus stavilo kvalitet i relevantnost objekata kolektivnog stanovanja naslijeđenih iz posleratnog perioda, i arhitektonsko oblikovanje u ruralnim sredinama.

 

O ovim značajnim temama, kao i o porukama koje su prilikom dodjele ovog priznanja poslate iz čuvenog „Barselonskog paviljona“, razgovaraćemo u utorak od 20h u prostorijama „Kolektora“.

 

Prezentaciju će održati Sonja Dragović, koja je u ovogodišnjem procesu dodjele ove nagrade učestvovala kao članica evropske platforme Future Architecture, sa ulogom moderatorke jedne od dvije javne panel diskusije organizovane u okviru ceremonije uručenja u Barseloni, pod naslovom „Dobre vijesti! Transformacija života ljudi“. Sonja je ovom prilikom pričala sa arhitektama i naručiocima nagrađenih projekata, članovima žirija i učesnicima ovog procesa iz čitave Evrope, pa će tokom razgovora u „Kolektoru“ svoja zapažanja i iskustva predstaviti našoj zajednici.

 

 

Pozivamo sve koji su zainteresovani za razvoj i oblikovanje prostora i obećavamo zanimljivo veče!


 

Sonja Dragović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2012. godine, a magistarske studije iz oblasti urbanizma završila na Université libre de Bruxelles 2015, nakon dvogodišnjeg programa studija i prakse na univerzitetima u Briselu, Beču, Kopenhagenu i Madridu. U Crnoj Gori se kroz rad sa nevladinim organizacijama Biciklo.me, ArhKomuna, KANA/Ko ako ne arhitekt i Expeditio bavi osmišljavanjem i analizom načina na koje samoorganizovane zajednice mogu poboljšati javni gradski prostor i aktivnije učestvovati u oblikovanju tog prostora. Članica je istraživačke i aktivističke grupe Laboratório de Estudos Urbanos u Lisabonu. Živi i radi na relaciji Podgorica – Lisabon.

Poruke sa dodjele Nagrade EU za savremenu arhitekturu: U službi unapređenja života zajednice i pojedinca

Leave a Reply