Kris Jao, iz arhitektonskog biroa Artek, angažovan je za izradu projekta pozorišta u Vuzenu, tradicionalnom kineskom gradiću u provinciji Zejang, koje se naziva i „istočnom Venecijom“,  zbog brojnih vodenih kanala kojima je ispresijecano. Dizajn pozorišta je nastao pod uticajem oblika lotusa sa dvostrukim cvijetom, koji je u ovoj kulturi veoma rasprostranjen kao simbol optimizma i sreće. Sastoji se od dvije ovalne pozorišne sale, od po 600 i 1200 sjedišta, smještene u dva volumena.

Jedan, koji je transparentan, isprepletan je sa drugim, masivnim i neprozirnim, koji je formiran od zakošenih zidnih segmenata. Ovi segmenti su obloženi starom opekom većih dimenzija, koja je zastupljena i u obradi zida foajea.

Transparentni volumen, lepezaste strukture, zatvoren je cik –cak staklenom fasadom, koja je ukrašena kineskim prozorskim dekoracijama. Ovom objektu, koje, baš kao i lotus, izranja iz vode, može se pristupiti čamcem ili pješke. Nazivaju ga „najljepšim pozorištem u Kini“, i ističe se kao kulturno obilježje i sastajalište stanovnika ovog gradića.

  designboom.com

POZORIŠTE KOJE “IZRANJA” IZ VODE

Leave a Reply